Primele permise de mic trafic de frontieră, eliberate în baza Acordului între Guvernul României și Cabinetul de Miniștri al Ucrainei privind micul trafic de frontieră, au fost înmânate titularilor astăzi, 1 septembrie.
De la 3 iulie a.c., când au fost demarate procedurile privind eliberarea permiselor de mic trafic de frontieră, Ambasada României la Kiev și oficiile consulare ale României de la Cernăuți și Odessa au primit peste 1.150 de cereri, majoritatea la Cernăuți, precizează MAE.
Acordul reglementează condițiile de desfășurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către cetățenii rezidenți în zona frontierei de stat comune a ambelor părți contractante, care intenționează să rămână în această zonă, pe teritoriul celuilalt stat, din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depășească 90 de zile de ședere neîntreruptă.
Acordul se aplică locuitorilor zonei de 30 de km situate de o parte și de alta a frontierei comune, care poate fi însă extinsă la maximum 50 de km de linia de frontieră, în cazul unităților administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.
De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puțin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă și soțul/ soția, copiii minori sau majori aflați în întreținere (inclusiv adoptați), chiar dacă aceștia locuiesc de mai puțin de 3 ani în zona de frontieră.
Conform MAE, aproximativ 2 milioane de cetățeni români și ucraineni, de pe o parte și alta a frontierei, sunt potențiali beneficiari ai dispozițiilor Acordului. Documentul a fost semnat la Kiev la 2 octombrie 2014 și a intrat în vigoare la 14 mai 2015.
Citiţi mai multe ştiri din Actualitate!