În acea seară, fumul gros, arzător şi focul nemilos au mistuit rapid, în doar câteva secunde, zeci de suflete nevinovate. Au fost lacrimi, durere, resemnare, solidaritate, dar şi câteva licăriri de speranţă. Inimi care au încetat să bată. Printre victimele care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului se numără artişti, jurnalişti, olimpici şi studenţi străini. Acum suntem mai puţini cu 64...
După tragedia de la Colectiv, oamenii s-au mobilizat, au ieşit cu miile în stradă, cerând schimbarea clasei politice şi a Guvernului Ponta. Avem acum un nou guvern, se zice că unul de tehnocraţi, condus de premierul Dacian Cioloş. Tot după tragedia de la Colectiv, a fost demis, arestat şi cercetat sub control judiciar, primarul Piedone. Acum e liber şi, ghici ce, se luptă din toţi plămânii să candideze din nou. Staţi liniştiţi, nu i se mai dă voie.
Au fost arestaţi şi cei trei patroni ai clubului, doi pompieri care ar fi trecut cu vederea, în urma unui control, neregulile din „clubul groazei“. Toţi sunt cercetaţi în libertate după ce au fost declanşate anchete peste anchete şi expertize peste expertize. Informaţiile au venit, că aşa-i în România, „pe surse“ , căci în realitate „toate-s vechi şi nouă-s toate“. Au rămas cam la fel. Aceleaşi „bube“ întoarce pe toate părţile, însă fără rezolvări concrete.
Am aflat că avem cluburi „bombă“, că pompierii nu-şi făceau treaba, că primarii iau şpăgi şi că spitalele din România lasă de dorit. Şi, s-a schimbat ceva? Da, aşa cum ne-a spus preşedintele Klaus Iohannis imediat după tragedie, „a trebuit să moară oameni“, dar ca să se schimbe un guvern. Atât. În rest, de vină e mereu sistemul şi ne-am obişnuit să spunem că lupta cu el e perdantă din start. Familiile celor care au murit nevinovaţi aşteaptă însă să se facă dreptate. Să se găsească vinovaţii, oricare şi oricine ar fi ei.
Speranţe. Vise. Tinereţe. Aspiraţii. Toate s-au făcut scrum şi s-au înalţat odată cu fumul gros, vineri, 30 octombrie, când infernul s-a dezlănţuit fără milă în clubul „Colectiv“, de pe strada Tăbăcarilor. Cei mai norocoşi au învins iadul. Şi au reuşit să iasă. Alţii s-au salvat şi s-au reîntors după cei dragi. Nu au mai ieşit nici ei. Au fost cupluri care aşteptau să se căsătorească, dar care au murit împreună. Alţii au fost salvaţi de o bere sau de o banală întârziere la serviciu. Au fost schimburi de vieţi pentru doar 100 de lei. Au fost ţipete, urlete şi multă disperare. Au fost eroi.Poveşti nescrise. Fum. Flăcări nemiloase. Pe 30 octombrie s-a ars în carne vie. Să fi fost destin? Să fi fost noroc? Să fi fost soartă? Cine poate şti... Multe întrebări fără răspuns. Singura certitudine: cea mai mare tragedie a ultimilor 20 de ani s-a produs.
În fiecare candela aprinsă e o poveste. E un tanar care a plecat mult prea devreme. E zambetul unei fete frumoase. E un ultim telefon si un ultim mesaj lasat pe Facebook. E un erou care putea sa se salveze, dar care ales sa se lupte cu flacarile si sa salveze alte doua persoane. E un strigat de ajutor. E o mana intinsa spre salvare. E scena si muzica dinaintea mortii. La ora 10.32 s-a dezlănţuit infernul. Printre victimele care şi-au pierdut viaţa în urma incendiului se numără artişti, jurnalişti, olimpici şi studenţi străini. Dumnezeu să-i odihnească!
Parastas în fața Clubului Colectiv pe 9 mai, ora 12.00
"La împlinirea celor șase luni de la tragicul eveniment din clubul Colectiv în urma căruia și-au pierdut viața 64 de tineri, Patriarhia Română își exprimă încă o dată compasiunea față de familiile îndoliate și se roagă pentru odihna sufletelor celor trecuți la Domnul din cauza incendiului", se arată într-un comunicat citat de agerpres.ro. Conform sursei citate, întrucât cele șase luni se împlinesc la 30 aprilie, în Sâmbăta Mare, zi în care potrivit rânduielilor liturgice nu se oficiază slujbe de pomenire, Arhiepiscopia Bucureștilor va organiza un parastas în fața Clubului Colectiv pe data de 9 mai, la ora 12,00, prima zi în care se pot oficia astfel de slujbe după sărbătoarea Sfintelor Paști. La această ceremonie sunt așteptați părinții, rudele și toți cei apropiați victimelor de la Colectiv. Patriarhia menționează că sâmbăta trecută au fost oficiate slujbe de pomenire pentru victimele din Colectiv în bisericile parohiilor din care aceștia au făcut parte și în cimitirele unde sunt înmormântați.