CODUL ROȘU de inundații pentru Satu Mare, PRELUNGIT. Hidrolog: "Pericolul rămâne doar pe râul Crasna"

28 Mai 2015
CODUL ROȘU de inundații pentru Satu Mare, PRELUNGIT. Hidrolog:
UPDATE 13:20 - Avertizarea cod roșu de inundații a fost prelungită până vineri, la ora 12.00, pe râul Crasna, în județul Satu Mare, iar codul portocaliu este menținut astăzi, până la ora 18.00, pe râul Maja, un afluent al Crasnei.
 
Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, de astăzi, ora 10.00, până mâine, la ora 12.00, rămâne sub avertizare cod roșu râul Crasna, pe sectorul din aval de stația Craidorolț, în sectorul îndiguit, din județul Satu Mare.
 
Avertizarea cod portocaliu a fost prelungită astăzi, până la ora 18.00, pe râul Maja, un afluent al râului Crasna, tot din județul Satu Mare.
 
Sub avertizare cod galben vor fi până mâine, la ora 12.00, râul Crasna, pe sectorul stației Supuru de Jos, în amonte de stația Craidorolț (județul Satu Mare), râul Barcău, în aval de stația Balc (județul Bihor), râul Crișul Negru, pe sectorul din aval de stația Talpoș (județele Bihor și Arad) și afluentul său Holod (județul Bihor).
..........................................

Specialiștii au prelungit până astăzi, la ora 12:00, avetizarea cod roșu de inundații pentru județul Satu Mare. 
 
Potrivit hidrologului Adrian Apostol, a fost prelungită avertizarea cod roșu pentru râul Crasna. 
 
"Debitele sunt în scădere pe celelalte râuri. Azi vom veni cu o restrângere drastică a codurilor. Pericolul rămâne doar pe râul Crasna, în județul Satu Mare", a declarat Apostol în cadrul unei intervenții tv.
 
Și reprezentantul ISU Satu Mare, Aurel Ulici, spune că "în județ, nivelul apelor este în scădere".
 
"Au fost evacuate 20 de persoane - 13 adulți și 7 copii. O persoană imobilizată la pat a fost transportată la rudele apropiate. Ieri, la ora 18.30, în Sătmărel, au fost evacuate 109 persoane din 15 locuințe din cauza grindinei căzute luni. A fost afectată structura de rezistență a acoperișurilor. Persoanele evacuate au fost duse la un cămin. Este vorba despre case de chirpici care vor trebuie reparate. Nivelul apei e în scădere, dar vom interveni prompt dacă se va impune, dar locuințele nu au fost inundate pentru că s-a intervenit prompt", a declarat Ulici.
 
Ieri, vicepremierul Gabriel Oprea, ministru al Afacerilor Interne, a anunțat că 18 localități din șapte județe ale țării sunt afectate de inundații, 42 de locuințe și 104 anexe gospodărești au fost afectate de ploi, fiind evacuate preventiv 42 de persoane din Sălaj, Maramureș și Satu Mare. 
 
"După ploile torențiale și viiturile care s-au produs astăzi (ieri, n.r.), la acest moment înregistrăm următoarea situație: 18 localități din șapte județe — Bihor, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Sălaj, Satu Mare, Cluj și Suceava — sunt afectate de inundații. Ploile au inundat 42 de locuințe și 104 de anexe gospodărești. Pentru a preveni situații de risc pentru populație pe parcursul dimineții au fost evacuate preventiv 42 de persoane din Sălaj, Maramureș și Satu Mare", a precizat Oprea.
 
El le-a cerut prefecților ca acolo unde se va impune să evacueze preventiv populația, pentru a evita pierderea de vieți omenești. (V.M.)

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră