ACTUALIZARE. Cod portocaliu de ninsori și viscol în 11 județe și în Capitală

05 Ian 2017 | scris de Cristi Semeghin
ACTUALIZARE. Cod portocaliu de ninsori și viscol în 11 județe și în Capitală

Cod galben de ninsori în perioada 5 ianuarie, ora 22:00 - 6 ianuarie, ora 20:00
În intervalul menţionat aria ninsorilor se va extinde treptat dinspre Lunca Dunării și va cuprinde sudul, centrul și estul țării. În Oltenia, Muntenia, Dobrogea, sudul şi centrul Moldovei, precum şi în zona Carpaţilor de Curbură, local ninsorile vor fi însemnate cantitativ și se va depune strat de zăpadă consistent.

Va fi viscol în Dobrogea, în cea mai mare parte a Munteniei şi în jumătatea sudică a Moldovei unde vântul va avea intensificări cu viteze de 50...70 km/h. În Carpaţii de Curbură şi zona înaltă din Carpații Meridionali rafalele vor depăşi 80...90 km/h, iar zăpada va fi spulberată și troienită. La începutul intervalului pe litoral vor fi precipitaţii mixte şi se va depune polei.

Cod portocaliu de ninsori și viscol în perioada 6 ianuarie, între orele 02:00 - 18:00
În a doua parte a nopții de joi spre vineri (05/06 ianuarie) și în cursul zilei de vineri (06 ianuarie), în Municipiul Bucureşti şi în județele Ilfov, Teleorman, Giurgiu, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Constanța, Tulcea, Galați și Vrancea, temporar viscolul va fi puternic, rafalele vântului vor atinge 70...85 km/h, reducând vizibilitatea sub 50 m şi local troienind zăpada.

cod portocaliu 6 ian 2017

Cod galben de ninsoare viscolită în perioada 6 ianuarie, ora 20 – 7 ianuarie, ora 10:00
În intervalul menţionat, în Dobrogea, Bărăgan și în cea mai mare parte a Moldovei va ninge moderat cantitativ, vântul va continua să prezinte intensificări cu viteze de 50...55 km/h și pe arii restrânse 70 km/h, temporar viscolind şi spulberând zăpada.

 cod galben 5 ian 2017

Începând de vineri, 6 ianuarie şi până la începutul săptămânii viitoare, în cea mai mare parte a ţării vremea va fi geroasă atât noaptea, cât şi ziua, iar temperaturile minime se vor situa frecvent între -25 şi -15 grade.

UPDATE

La Ministerul de Interne a fost convocat comandamentul de iarnă, pentru a fi analizate pregătirile pentru sezonul rece. Noul comandament a fost convocat, astăzi, la ora 15.00. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis joi dimineaţa o avertizare cod portocaliu de ninsori şi viscol puternic pentru Bucureşti şi 11 judeţe din sudul şi estul ţării, valabilă de vineri dimineaţa de la ora 2:00, până seara la ora 18:00.

„ANM a emis şi o avertizare cod galben de ninsoare şi viscol, valabilă în sudul, centrul şi estul ţării, în perioada 5 ianuarie, ora 22:00 - 6 ianuarie, ora 20:00. Ministrul afacerilor interne, doamna Carmen Daniela DAN, a convocat joi, 5 ianuarie a.c., începând cu ora 15.00, la sediul MAI, Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Pe ordinea de zi sunt prevăzute informări privind evoluţia condițiilor meteorologice în perioada următoare“, potrivit MAI. De asemenea, comandamentul de iarnă va fi convocat și la Primăria Capitalei, tot de la ora 15.00.

UPDATE

Polițiștii Brigăzii Rutiere recomandă șoferilor, ca urmare a avertizărilor de Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol emise de ANM, să circule cu prudență, să adapteze în permanență viteza la condițiile meteo rutiere, să păstreze o distanță regulamentară față de vehiculul din față și să echipeze autovehiculul corespunzător.

Totodată, polițiștii solicită conducătorilor auto să facă deplasări doar dacă este strict necesar și nu există alt mijloc de transport în zona unde trebuie să se deplaseze.

''În condițiile avertizărilor meteorologice, Cod Portocaliu de ninsori abundente și viscol, emise de ANM, se așteaptă ca, începând de astăzi și pe parcursul zilei de mâine, în București, să ningă abundent și să se depună strat consistent de zăpadă pe carosabil. (...) Polițiștii vor aplica sancțiuni în cazul în care autovehiculele aflate în circulație, în condițiile unui carosabil acoperit cu zăpadă, nu vor fi echipate cu anvelope de iarnă'', se arată într-un comunicat al Brigăzii Rutiere, citat de agerpres.ro.

Totodată, polițiștii recomandă conducătorilor de vehicule să nu oprească sau să staționeze în locuri nepermise, pe traseele mijloacelor de transport în comun, pe trecerile de pietoni sau la colțurile intersecțiilor, pentru a nu obtura vizibilitatea altor conducători auto. De asemenea, oamenii legii solicită pietonilor să circule doar pe trotuare, să traverseze doar prin locurile special amenajate și la culoarea verde a semaforului electric.

UPDATE

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunțat joi, în cadrul comandamentului convocat la sediul MAI, că, în urma avertizărilor meteorologilor, este posibil să fie instituit un cod roșu de vreme rea în patru județe.

"Solicit să se acorde prioritate evacuării persoanelor din zonele afectate. (...) Vă solicit să aveți în vedere evoluția fenomenelor meteorologice care sunt prognozate în perioada următoare, tocmai am discutat că este posibil să avem avertizări nowcasting pentru anumite județe, patru județe de cod roșu. De la nivel central vreau să vă asigur că aveți tot sprijinul", a declarat ministrul.

Carmen Dan le-a solicitat prefecților convocați în videoconferință să aibă o situație clară a utilajelor și stocurilor de care dispun autoritățile locale, dacă sunt dotate corespunzător și dacă sunt suficiente.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră