După ce ministrul Muncii, Rovana Plumb, a anunţat ieri că va cere lămuriri Curţii Constituţionale dacă alocaţia de stat pentru copii este un drept universal egal sau poate fi acordată diferenţiat,în funcţie de veniturile unei familii, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Csaba Ferenc Asztalos, vine cu noi precizări.
În opinia sa, ideea avansată de Guvern "ridică semne de întrebare cu privire la încălcarea principiului egalităţii”, mai ales că este vorba despre alocaţia de stat pentru copil. „Greu putem să spunem că o sumă de 42 de lei sau de 84 de lei ar satisface nevoile unui copil. Până la urmă, vorbim de demnitatea copiilor şi aici acordarea diferenţiată, în funcţie de venitul părinţilor, poate să ridice o serie de probleme în acest sens", a declarat Ferenc Asztalos la RFI.
"Ceea ce poate face însă Guvernul, dacă stabileşte un standard minim de alocaţie de stat pentru copii universal pentru toţi copiii, nimic nu opreşte Guvernul să stabilească un alt tip de indemnizaţie pentru acei copii ai căror părinţi au o situaţie materială mai dificilă. Deci alocaţia de stat pentru copii să fie stabilită pentru toţi copiii în mod egal, la o sumă pe care şi-o permite statul şi-şi face calculele pe care le are, iar peste această alocaţie poate să vină cu altă prestaţie socială statul, în care să sprijine într-adevăr copiii care au o situaţie materială sau familială dificilă şi această prestaţie să fie legată de exemplu de frecventarea şcolii sau de alte aspecte ce ţin de această zonă a educaţiei. Se practică în alte state, de exemplu, Ungaria a introdus o astfel de prestaţie socială de mai mulţi ani, dar nu s-au atins de alocaţia de stat pentru copii", a explicat şeful CNCD.
El a mai spus că este foarte dificil să stabileşti starea materială a unei familii pentru că standardele de viaţă sunt diferite de la familie la familie. "Este aproape imposibil a stabili un standard pentru nevoile unui copil, ce înseamnă rezonabil, acceptabil într-o societate. Este un demers foarte riscant. Până la urmă, această alocaţie de stat pentru copii ţine şi de demnitatea copilului", a precizat Csaba Ferenc Asztalos.
Şeful CNCD a reamintit că pe vremea guvernării Boc s-a vehiculat o idee şi mai dură, de a tăia alocaţiile copiilor cu părinţi înstăriţi. „ Avem şi o decizie a Curţii Constituţionale, care arată că nu se poate condiţiona acordarea alocaţiei de stat pentru copii în funcţie de vreo frecventare a unei şcoli sau o altă condiţie, în cazul Tatoiu", a adăugat el.
O lege prin care alocaţiile de stat pentru copii se majorează de la 42 de lei la 84 de lei a fost aprobată recent de Camera Deputaţilor, urmând să fie promulgată de preşedintele Iohannis.