Deşi s-a decretat doliu naţional la sfârşitul săptămânii trecute, în urmă tragediei petrecute în clubul Colectiv din Capitală, Liga Profesionistă de Fotbal şi Federaţia Română de Fotbal nu au oprit desfăşurarea etapelor din competiţiile pe care le-au organizat la acea vreme. S-a instituit un doliu general până la finalul anului, timp în care la începutul fiecărui joc se va ţine un moment de reculegere, iar jucătorii vor juca pe teren având pe braţ banderole negre. În rest, nimic!
Fotbalul este cel mai bine plătit sport din România. Televiziunile varsă zeci de milioane de euro în conturile cluburilor din Liga I în schimbul unui spectacol jenant. Sunt jucători – fotbalişti nu pot fi numiţi – care nu sunt în stare să facă corect o preluare, dar au salarii de mii de euro. Prost e ăla care plăteşte, nu ăla care primeşte. Sportul rege de la noi este susţinut însă din fonduri publice, iar ordonatorii de credite nu îşi bat capul dacă oferă unui şchiop care evoluează la o echipa dintr-un oraş amărât un salariu lunar mai mare decât leafa pe un an de zile a tuturor locatarilor dintr-un bloc.
Aia de conduc fotbalul românesc nu sunt hoţi, ci nesimţiţi. Nu au simţul măsurii. Gheorghe Hagi a zis foarte bine că etapa de săptămâna trecută nu trebuia să se joace din moment ce s-a instituit doliu naţional. Trebuia cu toţii să contemplăm la cele întâmplate. Fotbaliştii au şi ei nevoie de lecţii de viaţă pentru a înţelege că banii nu înseamnă chiar totul în această lume. Aşa cum multe trupe muzicale şi-au anulat imediat toate show-urile, iar televiziune au renunţat la emisiunile entertaiment, aşa şi meciurile de fotbal trebuiau amânate.
Din păcate, atitudinea LPF şi FRF este una de-a dreptul revoltătoare. Şefii fotbalului românesc nu par deloc mişcaţi de ceea ce s-a întâmplat în clubul Colectiv. Federaţia a pus la dispoziţie aparatura medicală de la Mogoşoaia, iar Liga s-a rezumat să instituie doliu până la finalul anului. Atât? Doar atât de la un fotbal plin de bani? Atitudinea lui Răzvan Burleanu şi Gino Iorgulescu seamănă cu cea a Patriarhului Daniel. Dar măcar şeful BOR, după ce şi-a dat seama că a fost autorul unui derapaj, a încercat să o dreagă. Şefii fotbalului continuă însă pe arătură!
Într-o lume a oamenilor cărora le pasă, a celor la care visează cei care şi-au strigat nemulţumirile de câteva zile la Piaţa Universităţii, fotbalul ar fi trebuit să-şi ia o pauză. Dacă nu s-a întâmplat acest lucru pentru că celor ce conduc forurile ce patronează fotbalul românesc nu le-a păsat de drama naţională petrecută în clubul Colectiv, se putea că măcar că cineva să îi tragă de mânecă pe Burleanu şi pe Iorgulescu şi să le spună că îşi pot repara greşeală pentru care merită aceleaşi înjurături că Patriarhul Daniel.
Începând de astăzi şi până luni, în primele trei eşaloane de fotbal din România se joacă zeci de meciuri. În Liga a 2-a şi Liga a 3-a, încasările din bilete sunt ridicole. La cele mai multe jocuri, se intră gratis. Dar FRF ar fi putut recomanda cluburilor să ceară măcar un leu celor ce vin pe stadioane. Şi s-ar fi strâns ceva bani pentru că românul, spre deosebire de Burleanu şi Iorgulescu, nu este impasibil şi ar fi mers să vadă meciul echipei sale locale. Ar fi fost un bilet cu mai mulţi câştigători. S-ar mai fi strâns ceva bănuţi pentru cei care suferă. Federaţia ar fi căpătat un plus de imagine, cluburile la fel, iar meciurile s-ar fi jucat cu tribunele ceva mai pline, iar cei din teren ar fi simţit că joacă fotbal, o senzaţie pe care nu o poţi avea dacă scaunele de pe marginea terenului sunt goale.
Aceaşi poveste şi cu LPF. Numai că nici un funcţionar de la forul condus de către Gino Iorgulescu nu s-a gândit la aşa ceva. Marius Mitran, un fost ziarist excepţional, este acum directorul de imagine şi comunicare al Ligii Profesioniste de Fotbal. “Noi nu putem impune nimănui nimic. Menirea noastră este de a primi propuneri de la membri afiliaţi, nu de a le spune ce să facă. Nici un club din Liga I nu a avut vreo astfel de iniţiativa. Dacă cineva doreşte să facă donaţii, noi nu putem decât să apreciem acest lucru”, a declarat oficialul.