Atenţie la retragerea banilor de la bancomate! Cum ne ferim de bancomatele cu tastaturi false şi ce combinaţie PIN nu trebuie să folosim NICIODATA

18 Oct 2015
 Atenţie la retragerea banilor de la bancomate! Cum ne ferim de bancomatele cu tastaturi false şi ce combinaţie PIN nu trebuie să folosim NICIODATA
Tastaturi false, carduri clonate, PIN-uri si parole nesigure. Pentru a nu deveni infracţiunilor de skimming sau de clonare a cardurilor, site-ul mariustuca.ro va prezinta un mic ghid pentru a sta deoparte de infractorii care va pot lasa cu cardul gol. Asadar, mare atentie si NU ignorati avertismentele politistilor! 

Atunci când retrageţi bani de la bancomat, nu lăsaţi pe nimeni să stea aproape de dumneavoastră, mai ales atunci când introduceţi codul PIN!

Verificaţi autenticitatea tastaturii ATM-ului, a fantei în care se introduce cardul, precum şi a celei prin care ies banii. Dacă observaţi ceva care vi se pare suspect, nu folosiţi cardul şi apelaţi în cel mai scurt timp numărul de urgenţă 112.

Este bine să nu comunicaţi nimănui codul PIN sau datele de identificare ale cardului.

În cazul în care vă pierdeţi cardul, nu întârziaţi să anunţaţi banca şi să solicitaţi emiterea unui alt card.

Dacă observaţi lipsa unor sume de bani în mod nejustificat, nu ezitaţi să sesizaţi acest lucru băncii şi poliţiei.

CUM NE PROTEJAM PAROLELE SI CODURILE PIN

Codul PIN și parolele sunt forme de verificare a identității, acestea fiind folosite pentru a accesa conturi de e-mail, conturi deschise la instituţii financiare, site-uri de cumpărături sau în alte scopuri. Creaţi-vă un PIN şi parole puternice, care să vă ajute să păstrați în siguranţă informaţiile personale!

Poliţia Română recomandă:


NU!

Nu utilizați cifre identice, cum ar fi 1111 sau numere consecutive, ca 1234.

Nu utilizaţi, în crearea parolelor sau a codului PIN, informații cu caracter personal, cum ar fi data nașterii dumneavoastră sau a unui membru al familiei, numere de telefon, nume de animale de companie, numele sau adresa!

Nu folosiți același cod PIN sau aceeaşi parolă pentru mai multe site-uri!

Nu faceţi schimb de informații cu caracter personal cu persoane pe care nu le cunoaşteţi!

Nu furnizaţi date confidenţiale prin telefon, dacă apelul provine de la un număr ascuns sau un număr de mobil pe care nu-l cunoaşteţi!

DA!

Utilizați o combinație de litere mari și litere mici, numere și caractere speciale!

Folosiţi în crearea codului PIN mai mult de patru cifre şi parole mai lungi de opt litere și cifre, acolo unde este posibil!

Păstrați toate înregistrările fizice ale parolelor pe care le-aţi înregistrat într-un loc sigur! Nu le scrieţi pe o hârtie pe care să o păstraţi în portofel sau în apropierea computerului!

Manifestaţi o atenţie sporită în momentul în care comandaţi bunuri şi produse!

TASTATURI FALSE, CUM LE RECUNOASTEM?


 În ultima perioadă, infractorii bulgari vin și dau lovitura la ATM-urile din România. De la începutul anului, șase grupări cu 14 cetățeni bulgari au fost prinși în flagrant numai la bancomatele din București. Potrivit polițiștilor, indivizii acționează, de regulă, sâmbăta, când băncile sunt închise. Potrivit anchetatorilor, hoții plasează o fantă în locul de introducere a cardului, prin intermediul căreia sunt copiate datele de pe banda magnetică. Apoi aplică și o tastatură falsă sau camere de luat vederi, pentru a înregistra PIN-ul. Cu aceste date banii pot fi extrași cu ajutorul unor carduri clonate.

Cum verificaţi bancomatele, pentru a nu rămâne fără banii din cont:


- Nu lasați la vedere chitanțe, facturi sau alte documente care conțin informații despre cardul dumneavoastră bancar!
- Anunțați imediat banca dacă vă schimbați datele personale (adresa, număr de telefon, etc.).
- Dacă vi se blochează cardul în bancomat, nu cereți și nu permiteți ajutorul nimănui și mai ales nu spuneți nimănui PIN-ul!
- Nu lăsați ca pe nimeni să stea aproape de dumneavoastră atunci când introduceți PIN-ul!
- Acoperiți tastatura cu mâna în momentul formării codului PIN și verificați autenticitatea fantei în care se introduce cardul bancar.
- Posesorii de carduri trebuie să verifice dacă pe tastatura originală a bancomatului nu a fost aplicată o tastatură falsă, care permite reținerea codului PIN introdus.
- Înainte de a efectua orice operațiune de extragere de numerar, este bine ca utilizatorii să tragă ușor de tastatura bancomatului. În cazul în care aceasta este falsă, se desprinde.

Poliția Română mai atrage atenția că un alt indiciu care ne poate atrage atenția asupra falsității tastaturii este aspectul tastei cu nr. 5. Dacă este originală, tasta 5 prezintă o ușoară denivelare, în timp ce pe tastatura falsă este perfect netedă.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră