Cercetătorul român la Oxford, Ștefan Dascălu, decorat cu Ordinul ”Meritului Cultural” în grad de Cavaler

06 Dec 2021
Cercetătorul român la Oxford, Ștefan Dascălu, decorat cu Ordinul ”Meritului Cultural” în grad de Cavaler

Ștefan Dascălu a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural de către Președintele României pentru activitățile sale de cercetare în domeniul sănătății publice și comunicare științifică în timpul pandemiei de COVID-19.

Stefan a lucrat intens cu autoritățile române din domeniul sănătății pentru a aborda provocările generate de pandemie, inclusiv combaterea dezinformarii și creșterea acceptării vaccinurilor. Activitățile sale s-au extins dincolo de țara sa natală, România, deoarece Ștefan a fost implicat și în atenuarea impactului pandemiei în Marea Britanie, unde s-a concentrat pe comunitățile românești și pe creșterea gradului de conștientizare și acceptare a măsurilor de sănătate publică. Pentru activitățile sale, Ștefan a câștigat anterior Premiul pentru Impactul Social de la UKRI și Oxford Interdisciplinary Bioscience DTP. De asemenea, i-a fost decernat Ordinul Martirilor Brâncoveanu de către Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române pentru activitatea sa de sănătate publică cu comunitățile religioase în timpul pandemiei de COVID-19.

„Sunt încântat și onorat că activitățile mele de cercetare și eforturile în domeniul sănătății publice au fost recunoscute astăzi de Președintele României printr-o Cavalerie a Ordinului Meritul Cultural. Speranța mea este să contribui și mai mult în viitor, prin activități profesionale și voluntariat, la construirea unui viitor mai bun, mai educat și mai sănătos în România și Marea Britanie.”, a declarat emoționat cercetătorul român de la Oxford.

Ștefan Dascălu este un doctorand în ultimul an și este supravegheat de Prof. Michael Bonsall și Dr. Adrian Smith (Universitatea din Oxford) și Prof. Munir Iqbal (Institutul Pirbright), cu teza sa concentrându-se pe răspunsurile imune adaptative la virusurile gripei aviare.

”Seara trecută am avut deosebita onoare de a-mi fi decernat Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, Categoria H – „Cercetarea științifică”, pentru activitățile mele academice și de informare medicală din ultimii ani. Alături de personalități care fac cinste României în Regatul Unit, am participat la ceremonia de decernare organizată de Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la sediul Romanian Cultural Institute in London.

Onoarea a fost cu atât mai mare cu cât acest ordin prestigios mi-a fost înmânat de către ES Laura Popescu – un ambasador care luptă neîncetat atât pentru românii din UK, cât și pentru promovarea țării noastre așa cum se cuvine. Am avut privilegiul de a începe colaborarea cu dumneaei acum mai bine de 2 ani de zile, când pandemia COVID-19 a semănat frică și incertitudine în sufletele tuturor.

Mulți români aflați în afara granițelor atunci au trecut prin clipe de coșmar, iar ajutorul neîncetat din partea structurilor ambasadei și ale consulatelor din UK – aflate sub îndrumarea atentă a doamnei ambasador Laura Popescu și adesea copleșite de volumul de muncă – au asigurat sprijinul necesar pentru foarte mulți români din Regatul Unit”, a declarat Dascălu pentru ziare.com

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră