Curtea Constituţională a stabilit că infractorii condamnaţi definitiv pe baza unor probe realizate de SRI nu mai au cum să ceară revizuirea sentinţei. "În urma deliberărilor, Curtea Constituțională, cu majoritate de voturi, a admis excepţia de neconstituţionalitate şi a constatat că soluția legislativă cuprinsă în art.453 alin.(1) lit.f) din Codul de procedură penală, care nu limitează cazul de revizuire la cauza în care a fost invocată excepția de neconstituționalitate, este neconstituțională", se arată într-un comunicat al CCR.
Acum două săptămâni, Curtea Constituţională a decis că serviciile secrete să nu mai facă interceptări şi filaje în cadrul anchetelor penale. Aceste probe ar trebui realizate doar de către poliţişti şi procurori prin serviciile lor tehnice.
Atunci, judecătorii Curţii Constituționale au dezbătut şi au admis excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.142 alin.(1) din Codul de procedură penală, conform cărora "procurorul pune în executare supravegherea tehnică ori poate dispune ca aceasta să fie efectuată de organul de cercetare penală sau de lucrători specializaţi din cadrul poliţiei ori de alte organe specializate ale statului."
În urma deliberărilor, magistraţii CCR au admis cu majoritate de voturi excepţia de neconstituţionalitate şi au constatat că sintagma „ori de alte organe specializate ale statului" din Codul de procedură penală este neconstituţională.