Hotelierii, administratorii instalaţiilor de transport pe cablu şi instructorii de schi sunt foarte afectaţi de lipsa zăpezii. Cu toate acestea, în România, pe DN 1, pe Valea Prahovei, se circulă bară la bară. Poate că este un obicei al românilor. Merg cu uratul, dar le cam place şi ambuteiajul. Parcă nu se poate să treci în 2016 fără să stai câteva ceasuri blocat prin Buşteni sau Azuga. Asta cu toate că în zonă se poate schia numai la Sinaia şi în Poiana Braşov.
România nu este cea mai bună destinaţie de schi nici atunci când are zăpadă. Nu este nici cea mai scumpă, nici cea mai ieftină. Ideea este că nu sunt condiţii. Se plăteşte mult şi se primeşte puţin. Turismul de week-end generează încasări uriaşe și asta le place multora. Situaţia nu se va schimba dacă statul nu intervine pentru a realiza un program prin care fiecare elev din România să beneficieze anual de o vacanţă de o săptămâna pe care să şi-o petreacă la schi. Beneficiile ar fi uriaşe pentru toată lumea.
Într-un top al celor mai scumpe destinaţii de schi din Europa, primele două poziţii sunt ocupate de către Elveţia şi Franţa. Potrivit kayak.es, o zi într-o staţiune de schi din Ţara Cantoanelor costă 479 de euro. Oleacă mai ieftin este în Hexagon, unde se plăteşte 464 euro pe zi. La preţurile astea, Poiana Braşov pare o staţiune destinată săracilor. Aceste cheltuieli includ cazarea, masa şi închirierea de echipament.
România nu figurează în topul spaniolilor nici atunci când vine vorba despre ţările din Europa de Est. Cele mai mici preţuri pentru hoteluri din staţiuni de schi sunt în Macedonia, Bosnia şi Herţegovina şi Bulgaria. La Bansko, o zi de schi costă 100 de euro, în vreme ce în Polonia, la Bialka Tatrzanska, se plăteşte 211 euro pentru o noapte de cazare.