Un nou raport World Wide Fund for Nature (WWF - Fundația Mondială a Naturii organizație non-guvernamentală pentru conservarea naturii și restaurarea ecologică a mediului natural N.R. ) evidențiază creșterea alarmantă a traficului de sturion în țările din Dunărea de Jos.
Crima împotriva faunei sălbatice amenință supraviețuirea speciilor de sturion, aflate în prezent într-un punct critic, conform celui mai recent raport WWF privind braconajul și traficul de sturion în regiunea Dunării de Jos.
Analiza documentează 395 de cazuri de pescuit și comerț ilegal de sturion în Bulgaria, România și Ucraina, cu 1.031 de exemplare de sturion afectate între 2016 și 2023, confirmând că activitățile ilegale continuă să împingă cele patru specii de sturion rămase în Dunăre mai aproape de extincție.
„Aceste cifre sunt doar vârful unui aisberg mai mare, deoarece multe cazuri nu includ numărul exact de sturioni afectați și, ca în cazul oricărei activități ilegale, această crimă împotriva faunei sălbatice trece în mare parte neobservată.
Țările europene își intensifică eforturile pentru a aborda amenințările pe termen lung pentru speciile de sturion și reintroduc mii de exemplare, dar aceste măsuri vor fi în zadar dacă nu putem opri braconajul și traficul în Dunărea de Jos.
Analiza WWF referitoare la infracțiunile legate de sturioni în Dunărea de Jos tinde să devină o alarmă anuală - un semnal pentru acțiuni sporite pentru a opri cea mai directă amenințare la adresa supraviețuirii acestor specii emblematice”, a declarat Beate Striebel, liderul Inițiativei Globale WWF pentru Sturioni.
Raportul citat subliniază situația critică în care se află populațiile de sturion, aflate deja pe marginea extincției.
În ciuda protecțiilor legale și a acordurilor internaționale, cum ar fi Convenția privind Comerțul Internațional cu Specii Periclitate (CITES) și Planul de Acțiune Pan-European pentru Sturioni, pescuitul și comerțul ilegal continuă să amenințe sturionii din Dunărea de Jos - unde mai rămân patru specii, dintre care trei sunt deja în pericol critic.
Principalele concluzii ale raportului, care s-a bazat pe date de la autoritățile din cele trei țări, includ:
Cazuri totale: au fost înregistrate 395 de incidente de activități ilegale legate de sturion, cu 144 în Bulgaria, 157 în România și 94 în Ucraina.
Tendințe anuale: Numărul documentat de cazuri pare relativ stabil în ultimii ani și variază între 50 și 65 de cazuri pe an.
Unelte ilegale: Liniile de cârlig tradiționale neîmbrăcate (karmaci) sunt încă utilizate pe scară largă în Bulgaria și România, în ciuda interdicției. Numai în Bulgaria, autoritățile au confiscat 988 de karmaci, totalizând cel puțin 37 de kilometri în lungime.
Sturionii afectați: Raportul contabilizează 1.031 de sturioni, cu România raportând cel mai mare număr (610), urmată de Ucraina (418) și Bulgaria (3). Totuși, numerele reale sunt probabil mult mai mari.
Puncte fierbinți: Principalele puncte fierbinți pentru traficul de sturion rămân neschimbate: oblastul Vratsa în Bulgaria, Tulcea în România și Odesa în Ucraina.
„Este clar că țările din Dunărea de Jos încearcă să combată infracțiunile legate de pescuitul de sturion și WWF apreciază eforturile depuse de autoritățile individuale, dar este, de asemenea, clar că trebuie făcut mult mai mult - nu doar de către Bulgaria, România și Ucraina, ci de către țările de pe întregul continent.
Cooperarea sporită între țări, aplicarea strictă a legilor existente și conștientizarea publicului sunt esențiale pentru a asigura viitorul acestor specii de pește preistoric” a adăugat Striebel.
Pentru prima dată, Poliția Română a furnizat date cuprinzătoare despre eforturile de control al pescuitului, contribuind la o analiză mai profundă. Autoritățile bulgare au împărtășit, de asemenea, date specifice despre controalele privind braconajul de sturion.
Raportul subliniază necesitatea unui mod de aplicare a legii mai consistent și mai cuprinzător în toate țările din regiune pentru a înțelege mai bine tendințele traficului de sturion și pentru a combate activitățile ilegale mai eficient.
Datele compilate în acest raport reprezintă singura imagine de ansamblu regională disponibilă public despre traficul de sturion pentru Europa Centrală și de Est, oferind informații neprețuite pentru eforturile de conservare direcționate. Se subliniază că orice acțiune sau inacțiune într-o țară afectează populațiile comune de sturion din Dunărea de Jos și Marea Neagră.
Sturionii și păstrăvii sunt cel mai periclitat grup de specii din lume, cu icrele lor (caviarul) fiind extrem de valoroase. Supraexploatarea a dus la un declin dramatic al populațiilor de sturion la nivel mondial, inclusiv în regiunile Dunării și Mării Negre. Bazinul Dunării de Jos este printre ultimele regiuni europene cu populații de sturion auto-reproductibile, ceea ce îl face o prioritate pentru conservare.
În ciuda interdicțiilor stricte de pescuit în Bulgaria, Moldova, România, Serbia și Ucraina, și a interdicțiilor permanente în alte state de la Marea Neagră, activitățile ilegale persistă.
Eforturile continue ale WWF-CEE de a compila și analiza date regionale urmăresc să umple golul lăsat de lipsa unei colectări sistematice a datelor, esențiale pentru evaluarea severității problemei și abordarea eficientă a amenințării.