Bărbatul care a încercat să-l omoare pe președintele american, eliberat după de ani

16 Iun 2022
Bărbatul care a încercat să-l omoare pe președintele american, eliberat după  de ani

John Hinckley, care l-a împușcat și rănit pe președintele SUA Ronald Reagan în 1981, a fost eliberat de supravegherea instanței, încheind oficial decenii de supraveghere de către profesioniștii din domeniul juridic și din domeniul sănătății mintale.

„După 41 de ani, 2 luni și 15 zile, LIBERTATE ÎN sfârșit!!!”, a scris el pe Twitter, miercuri, la scurt timp după prânz.

Ridicarea tuturor restricțiilor era așteptată de la sfârșitul lunii septembrie. Judecătorul districtual american Paul L Friedman din Washington a spus că îl va elibera pe Hinckley pe 15 iunie dacă va continua să rămână stabil mental în comunitatea din Virginia unde locuiește din 2016.

Hinckley, care a fost achitat de încercarea de a-l ucide pe președintele american de atunci din cauza nebuniei, și-a petrecut deceniile înainte de aceasta într-un spital de boli psihice din Washington.

Ronald Reagan este împușcat și rănit de John Hinckley Jr, în timp ce părăsea hotelul Washington Hilton pe 30 martie 1981

Hinckley a câștigat aproape 30.000 de urmăritori pe Twitter și YouTube în ultimele luni, deoarece judecătorul a relaxat restricțiile lui Hinckley înainte de a le ridica pe toate.

Însă bărbatul cenușiu, în vârstă de 67 de ani, este departe de a fi numele familiar pe care l-a devenit după ce l-a împușcat și rănit pe cel de-al 40-lea președinte american și pe alții în fața unui hotel din Washington. Astăzi, istoricii spun că Hinckley este, în cel mai bun caz, o întrebare dintr-un test și cineva care a contribuit, neintenționat, la construirea legendei lui Reagan și a inspirat un impuls pentru un control mai strict al armelor.

„Dacă Hinckley ar fi reușit să-l omoare pe Reagan, atunci el ar fi fost o figură istorică esențială”, a scris HW Brands, istoric și biograf lui Reagan, într-un e-mail adresat Associated Press. „Așa cum este, el este un suflet greșit pe care istoria l-a uitat deja.”

Barbara A Perry, profesor și director de studii prezidențiale la Centrul Miller al Universității din Virginia, a spus că Hinckley „ar fi poate o întrebare în pericol”. Dar impactul său rămâne tangibil în moștenirea lui Reagan.

„Pentru ca președintele însuși să fi fost rănit atât de grav și să se întoarcă de la asta, ceea ce a făcut din Ronald Reagan legenda că a devenit... ca eroul de film care a fost”, a spus Perry.

Reagan a arătat grație și umor în fața morții, a spus Perry. După ce a fost împușcat, președintele le-a spus medicilor de la urgențe că speră că sunt toți republicani. Mai târziu, i-a glumit soției sale, Nancy, că îi pare rău că „a uitat să se îndepărteze”.

Când președintele a vorbit pentru prima dată cu Congresul după împușcătură, arăta „puțin mai slab, dar este încă cowboy-ul robust care este Ronald Reagan”, a spus Perry.

Președintele american Ronald Reagan tresări și își ridică brațul stâng când este împușcat în afara hotelului Washington Hilton, pe 30 martie 1981.

„Iubito, am uitat să mă scutesc”: încercarea de a-l asasina pe Ronald Reagan, la 40 de ani

În 1993, președintele Bill Clinton a semnat legea Brady, care necesita o perioadă de așteptare de cinci zile pentru achiziționarea de arme de mână și verificarea antecedentelor potențialilor cumpărători. Campania Brady pentru prevenirea violenței cu armele și Centrul Brady pentru prevenirea violenței cu armele poartă numele lui Brady și a soției sale Sarah.

Impușcătura a rănit, de asemenea, agentul Serviciului Secret Timothy McCarthy și ofițerul de poliție din Washington, Thomas Delahanty.

Hinckley avea 25 de ani și suferea de psihoză acută în momentul atacului. Când jurații l-au găsit nevinovat din cauza nebuniei, au spus că are nevoie de tratament și nu de o viață închisă. I s-a ordonat să locuiască la spitalul St Elizabeths din Washington.

În anii 2000, Hinckley a început să facă vizite la casa părinților săi într-o comunitate închisă din Williamsburg. O decizie judecătorească din 2016 i-a acordat permisiunea de a locui cu mama sa cu normă întreagă, deși sub diferite restricții, după ce experții au spus că boala sa mintală era în remisie de zeci de ani.

Mama lui Hinckley a murit în iulie. El a semnat anul trecut un contract de închiriere pentru un apartament cu un dormitor în zonă și a început să locuiască acolo cu pisica lui, Theo, potrivit dosarelor instanței.

De-a lungul anilor, instanța l-a restricționat pe Hinckley să dețină o armă sau să consume droguri sau alcool. De asemenea, nu a putut contacta actorul Jodie Foster, de care era obsedat în momentul împușcăturii, nici vreuna dintre victimele sale sau familiile acestora.

 

 

Sursa: The Guardian

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră