Pe teritoriul Rezervației Biosferei Delta Dunării se află 20 de zone strict protejate, clasificate astfel în concordanță cu principiile Programului Omul și Biosfera al UNESCO. Aceste zone cu regim de protecție integrală ar fi trebuit să fie adevărate laboratoare naturale în care, oamenii de știință să urmărească evoluția naturii în lipsa intervenției factorului uman. Una dintre aceste zone se află în apropierea localității Murighiol, jud. Tulcea. Este vorba de zona strict protejată Sărături-Murighiol cu o suprafață de 87 ha. Pe site-ul Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării această zonă strict protejată este prezentată astfel:
“Sărături-Murighiol
Apele lacului Sărături Murighiol sunt puternic salinizate de tip cloruro- sulfatic, fiind caracterizate prin marea diversitate a zoo- şi fitoplanctonului.
Complexul salmastru găzduieşte colonii de sternidae, aici cuibărind şi piciorongul (Himantopus himantopus), împreună cu cioc–întors (Recurvirostra avosetta), raţa cu ciuf (Netta rufina) şi prundăraşul de sărătură (Charadrius alexandrinus). În timpul iernii, îngheţul tardiv al luciului de apă determină o mare concentrare a limicolelor care găsesc aici adăpost şi hrană abundentă.”
Fix acum un an, pe 15 noiembrie 2022, Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării semnează un contract pentru realizarea unui gard în lungime de 5,36 km și a unui pichet de stingere a incendiilor. Valoarea acestui proiect: 7.683.910,66 lei, fonduri europene din Programul Operațional Infrastructură Mare. La data semnării acestui contract, se menționa că lacul era secat din cauza secetei. Dar, cu toate că lacul era secat, gardul care să-l înconjoare a fost executat, împrejmuind, de fapt, o mica mostră de deșert…
La un an de la începerea proiectului, gardul a fost finalizat numai că, lacul este în continuare secat și, în afară de câteva ciori, nici picior de altă pasăre. Fotografiile făcute în data de 14.11.2023 reflectă perfect această realitate.
Așadar, aprox. 1,2 milioane Euro aruncate în vânt. Și este doar un exemplu… Oare își închipuie cineva că o instituție îmbibată de nepotism și de incompetență, așa cum este Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării, poate să administreze de o manieră profesionistă suprafața de 580.000 de ha cât cuprinde toată rezervația când nu este în stare să administreze corect o suprafață naturală strict protejată de 87 ha? Răspunde cineva pentru asta? Evident, nimeni…