Armata română vrea propriul satelit. E mai ieftin un sistem propriu decât să închirieze

22 Noi 2018 | scris de Marina Constantinoiu
Armata română vrea propriul satelit. E mai ieftin un sistem propriu decât să închirieze Galerie foto (2)

Ministrul Apărării Naționale, Gabriel Leș, a avut miercuri o întâlnire cu președintele Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, și cu o delegație de experți tehnici ai Agenției Spațiale Europene (ESA).

Experții ESA se află în România pentru asigurarea suportului tehnic Agenției Spațiale Române,  instituție care participă la realizarea studiului-concept pentru fundamentarea proiectului sistemului satelitar de telecomunicații care va deservi nevoile Sistemului Național de Securitate al României, program care va fi  coordonat de Ministerul Apărării Naționale.  

Armata României vrea să îşi cumpere un satelit de telecomunicaţii, după ce statul român a constatat că este mai ieftin un sistem propriu decât să închierieze anual. 

În prezent, România închiriază și utilizează anual, din mediul extern, un număr ascendent de fluxuri satelitare pentru structurile dislocate în zonele de interes, pentru executarea misiunilor în teatrele de operații, participarea la exerciții și angajamente naționale și internaționale, toate aceste linii de efort implicând costuri financiare foarte mari, atât pentru Armata României, cât și pentru instituții de stat cu atribuții în domeniul securității naționale.

Astfel, Ministerul Apărării Naţionale, în perioada 2009 – 2018, a cheltuit aproximativ 7,5 milioane de euro pentru închirierea și asigurarea serviciilor de comunicaţii satelitare, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Durata de viaţă a unui satelit pentru comunicaţii securizate este de 15 ani şi va putea acoperi atât teritoriul naţional, cât şi teatrele de operaţii unde România are militari. Acesta va putea fi folosit şi de alte instituţii cu atribuţii în domeniul securităţi naţionale.

Programul are ca principale obiective consolidarea rolului României în cadrul NATO și UE, reducerea dependenței față de furnizorii de servicii satelitare, dezvoltarea etapizată a unui sistem satelitar propriu care să asigure îndeplinirea nevoilor de misiune ale Ministerului Apărării Naționale și instituțiilor de stat pe timp de pace, criză și război, precum și asigurarea redundanței rețelelor de comunicații terestre organizate la nivel național, care pot fi afectate major în situații deosebite, de urgență sau calamități.

România devine astfel un potențial furnizor de servicii satelitare în zona Balcanilor și la frontiera de sud-est a NATO și deschide noi arii de dezvoltare a industriei aero-spațiale la nivel național.

În procesul de fundamentare al proiectului au fost parcurși, până în acest moment, o serie de pași - adoptarea unei hotărâri a CSAT pentru aprobarea  realizării proiectului, încheierea protocolului de colaborare între Ministerul Apărării Naţionale și Agenția Spațială Română, elaborarea cerințelor operaționale comune, elaborarea documentelor tehnice pentru fundamentarea proiectului, elaborarea matricei cu sarcini, termene și responsabilități și inițierea procesului de activare a poziției orbitale geostaționare alocată României.

Ca activități de perspectivă, se va iniția procesul de încheiere a acordurilor internaționale pentru realizarea acoperirii primului satelit de telecomunicații geostaţionar (GEO), vor fi întocmite și aprobate specificațiile tehnice, va fi cerută aprobarea Parlamentului României și vor fi înaintate spre adoptare actele normative necesare derulării acestui la proiect.

Ulterior, va fi derulată procedura de achiziție, cu luarea în considerare a valorificării la maxiumum a soluțiilor de offset și vor fi parcurse etapele de lansare, testare, acceptanță, operaționalizare și exploatare a sistemului, având ca termen de realizare a primei etape – trimestrul I/2022, precizează ministerul.

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră