Procurorii DNA au renunțat să mai ceară arestarea preventivă a omului de afaceri Tiberiu Urdăreanu și solicită vineri Tribunalului București arestarea la domiciliu, după ce acesta și-a recunoscut vinovăția.
"Inculpatul Tiberiu Urdăreanu, în declarația formulată la 29.10.2015, a recunoscut acuzația și a arătat că Nichita i-a dat de înțeles că lucrurile vor merge bine, că are un 'aranjament' cu acea firmă și că va fi mulțumit. Ulterior, a avut o discuție cu Mardarasevici la sediul UTI, acesta spunându-i că se ocupă el de bunul mers al contractului, în condițiile în care și UTI își va face treaba, că era o înțelegere cu primarul, Mardarasevici comunicându-i că 8-10% din valoarea contractului ar fi 'obligații' ale asocierii pentru buna derulare a contractului", se arată în referatul DNA trimis în instanță. Procurorii cer, în schimb, arestarea preventivă a primarului suspendat de Iași, Gheorghe Nichita, care a negat faptele în timpul audierii la DNA.
De ce sunt acuzaţi patronul UTI şi primarul suspendat al Iaşiului
Urdăreanu și Nichita au fost reținuți joi. Acuzaţiile sunt grave pentru dare şi luare de mită. Anchetatorii spun că şefii companiei dădeau şpagă pentru a primi cu dedicaţie mai multe contracte. Nichita este acuzat că ar fi luat mită de la Urdăreanu. Mita era legată de un contract de monitorizare a intersecțiilor din municipiul Iași, contract la care dorea să participe firma UTI. Potrivit referatului DNA, la primarul din Iaşi ar fi ajuns 10 la sută mită din valoarea contractelor. De asemenea, porcurorii arată că Gheorghe Nichita ar fi fost denunțat de un subaltern al său și că funcționarii din primăria Iași favorizau grupul UTI.
"În luna august 2013, în contextul implementării unui proiect care privea fluidizarea traficului rutier și pietonal, finanțat din fonduri europene, inculpatul Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iași, a pretins și primit de la ceilalți inculpați mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câștigarea licitației de către asocierea UTI – IBC și semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum și pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiții", se arată în comunicatul procurorilor.
În comunicatul procurorilor se artă că Gheorghe Nichita a primit mită foloase materiale constând în: o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit, beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din prețurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din București , plata unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Nichita Gheorghe, alți angajați ai primăriei, precum și oameni de afaceri, între care și inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel și beneficii constând în achiziționarea unor echipamente electronice, evaluate la circa 20.000 lei.