Angelina Jolie critică guvernul SUA pentru lipsa de atitudine față de atrocitățile pe care le trăiesc ucrainencele

28 Noi 2022
Angelina Jolie critică guvernul SUA pentru lipsa de atitudine față de atrocitățile pe care le trăiesc ucrainencele

Angelina Jolie a condamnat lipsa de acțiune a guvernelor pentru a sprijini supraviețuitorii violurilor în timpul războiului drept „profund dureroasă și frustrantă”.

Actorul și trimisul special al ONU pentru refugiați, care a lansat inițiativa pentru prevenirea violenței sexuale în conflicte (PSVI) împreună cu ministrul de externe de atunci William Hague în 2012, a spus că nu s-au înregistrat progrese „aproape suficient” în aducerea făptuitorilor în fața justiției, acordând prioritate supraviețuitorilor. nevoilor sau să pună capăt impunității, anunță The Guardian.

Scriind astăzi pentru The Guardian, ea a spus: „Au fost unele progrese... dar nu a fost suficient pentru a satisface nevoile supraviețuitorilor sau pentru a-i descuraja pe făptuitori să folosească violul ca armă de război în aproape fiecare nou conflict din trecut. deceniu.

„În ciuda angajamentelor pe care le-au luat guvernele, nu am văzut acțiuni semnificative și de durată la nivel global. Acest lucru este profund dureros și frustrant.”

În timp ce guvernul britanic marchează cea de-a 10-a aniversare a PSVI cu o conferință la Londra, Jolie a spus: „Ne întâlnim și discutăm despre aceste orori și suntem de acord că nu ar trebui să li se permită să se mai repete. Promitem să tragem – și să menținem – acea linie.

„Dar când vine vorba de alegeri dificile cu privire la modul de implementare a acestor promisiuni, ne confruntăm cu aceleași probleme în mod repetat. Ne întâlnim cu unii membri ai consiliului de securitate care abuzează de puterea de veto, cum ar fi în cazul Siriei. Ne întâlnim cu interesele economice și politice pe primul loc, tratând unele conflicte ca fiind mai importante decât altele. Și ne confruntăm cu o lipsă de voință politică, ceea ce înseamnă că guvernele în ultimii ani au redus importanța eforturilor de combatere a violenței sexuale în zonele de război, în ciuda legăturii directe cu pacea și securitatea internațională.”

Miniștrii și reprezentanții din 70 de țări sunt așteptați să participe la summitul PSVI de două zile, care începe luni. Lor li se vor alătura supraviețuitorii violenței și laureații Nobel Nadia Murad și Denis Mukwege.

Tariq Ahmad, reprezentantul special al prim-ministrului Regatului Unit pentru PSVI, a declarat că conferința va „impulsa noi acțiuni”, va asigura noi angajamente (inclusiv finanțare) și „va discuta cum să consolidăm răspunsul global la aceste crime și cum să abordăm unele dintre rădăcinile reale. cauze, inclusiv discriminarea de gen”.

Guvernul Marii Britanii a anunțat luni noi fonduri de 12,5 milioane de lire sterline pe o perioadă de trei ani pentru combaterea violenței. Majoritatea banilor vor fi folosiți pentru a sprijini supraviețuitorii.

Secretarul de externe, James Cleverly, a declarat: „Însasi amenințarea cu violul și violența sexuală ca armă de război ar trebui să aducă condamnarea internațională imediată și acțiuni rapide pentru a opri aceste atacuri înainte de a începe.

„Așadar, astăzi, suntem solidari pentru a sprijini supraviețuitorii și pentru a aduce dreptate. Dar și pentru a transmite un mesaj fără echivoc celor care ordonă, permit sau comit violență sexuală: nu o vom tolera și vom face forță pentru ca autorii să fie urmăriți penal.”

Însă Nimco Ali, directorul executiv al Five Foundation, o organizație care lucrează pentru femei și fete din întreaga lume, a spus că a promis bani nu este suficient.

„Nu este suficient să vedem angajamente reînnoite”, a spus ea. „S-a dovedit că nu sunt suficiente sau de încredere. Oficiul pentru Externe, Commonwealth și Dezvoltare trebuie să încorporeze schimbarea în centrul său și să-și actualizeze propriile priorități sistemice punând principiile egalității de gen în centrul politicilor sale de ajutor și diplomație.”

Ali a adăugat că banii trebuie dați organizațiilor locale de femei. „Cu excepția cazului în care strategiile de ajutor internațional și de diplomație străină includ angajamente financiare de neclintit și specifice pentru femei și fete la nivel de bază – în țările în care au loc cazuri specifice de violență – vom reveni aici peste 10 ani”, a spus ea.

Eva Tabbasam, directorul Gender Action for Peace and Security, a declarat că 12,5 milioane de lire sterline reprezintă „o picătură în ocean în comparație cu suma de bani care a fost tăiată din programarea egalității de gen”.

Anul trecut s-a înregistrat o reducere de 3 miliarde de lire sterline a bugetului de ajutor de peste mări, cu reduceri suplimentare estimate în următorii câțiva ani. O analiză a ajutorului britanic între 2019 și 2022 a arătat că reducerile au avut un impact negativ semnificativ asupra vieții femeilor și fetelor.

Yasmin Sooka, președintele Comisiei ONU pentru drepturile omului din Sudanul de Sud, a declarat că războiul din Ucraina înseamnă că organizațiile de care depind supraviețuitorii violenței sexuale din Sudanul de Sud și din alte țări și-au văzut fondurile tăiate în ultimii ani.

„Comunitatea internațională trebuie să oprească aceste încălcări în Sudanul de Sud, dar în absența păcii, cel puțin, ar trebui să putem remedia victimele”, a spus ea.

Un summit PSVI organizat la Londra în 2014 – la care au participat 1.700 de politicieni, celebrități și supraviețuitori – a fost criticat pentru că a costat de peste cinci ori bugetul Regatului Unit pentru 2015 pentru combaterea violurilor în zonele de război.

În 2020, un raport condamnător al organului de supraveghere a ajutorului spunea că PSVI „nu și-a îndeplinit pe deplin ambițiile și riscă să dezamăgească supraviețuitorii”.

 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră