O echipă de alpinişti români condusă de veteranul Marius Gane va escalada cel mai înalt vulcan din lume, Ojos del Salado (6.893m), din deşertul Atacama. În premieră românească, în traseul lor, echipa va urca și pe un vârf de peste 6.000 m.
Alături de Marius Gane, expediţia îi are în componenţă pe alpiniştii Valeriu Peneş, Cristian Falevici şi Călin Ţunea și se derulează în luna decembrie, fiind compusă din patru etape: etapa transportului, aclimatizarea cu altitudinea, ascensiunea vârfurilor și revenirea în țară.
Expediţia ATACAMA – CHILE 2015 este susținută de Ruukki România și va amplasa pe vârful din Anzii Cordilieri o sculptură metalică reprezentând o acvilă de munte, reinterpretată într-o manieră personală de către sculptoriţa Misha Diaconu, o apreciată și cunoscută artistă a tinerei generaţii. Acvila de munte este una dintre cele mai impresionante păsări răpitoare ce simbolizează curajul, dârzenia, puterea și victoria, fiind totodată un simbol național prezent pe stema României.
Ojos del Salado („Ochii de sare”) face parte din celebrul circuit alpinistic “Voulcanic Seven Summits” - cei mai înalți munți vulcanici din fiecare continent – fiind totodată cel mai înalt vârf vulcanic din lume și din Chile. Alpiniştii au ales pentru această expediţie ruta prin Chile, iar gradul de difilcultate al ascensiunii este considerat de nivel mediu. Ultima parte a traseului sporește gradul de dificultate și de risc al expediției, din cauza escaladării ce se face pe roca friabilă acoperită de zăpadă şi gheaţă, precum şi traversării ghețarului situat la altitudinea de 6.300 m, cățărarii la ieșirea din crater, dar şi condiţiilor meteo specifice, vară cu vreme însorită și uscată, cu vânt foarte puternic și continuu (100/150 km/h) și frig noaptea (-300C/-350C), care se pot schimba foarte repede.
„Este o expediţie şi cu o misiune pentru România. Ne-am propus să dăm muntelui un simbol al culturii noastre în care se regăseşte curajul şi aspirația către înălțimi şi în felul acesta semnalăm prezenţa românească acolo într-un mod reprezentativ”, a declarat Marius Gane, conducătorul expediţiei şi unul dintre participanţii primei expediţii româneşti care a cucerit în 2003 vârful Everest (8.848m).
Despre membrii expediţiei:
Marius Gane - cățărător și alpinist himalayan de altitudine. A escaladat trasee dificile în munții Himalaya, Alpi, Caucaz, Anzi, reușind ascensiunea a trei vârfuri de peste 8.000 m (Gasherbrum II, Everest şi Nanga Parbat). Este salvator montan voluntar de peste 20 de ani și deține funcția de vicepreședinte al Federației Române de Alpinism și Escaladă. În 2003 a făcut parte din prima expediţie românească reuşită pe un vârf, pe Everest (8.848 m).
Valeriu Peneș – a escaladat trasee alpine și vârfuri de până la 7.000 m (Aconcagua), în Alpi, Caucaz, Anzi. Este conducător de delegații alpine străine, organizator și arbitru internațional de competiții de escaladă.
Cristian Falevici - expediţii în munţii Balcani, Alpi, Caucaz (Elbrus), Atlas (Maroc), Sierra Nevada (Mexic) şi Mount Ararat (Turcia). A participat la diferite concursuri de: atletism (fond și semifond), triatlon (înot, ciclism și alergare), înot și tenis de câmp.
Călin Țunea - a parcurs trasee alpine în munții Carpaţi, Alpi, Anzi şi Himalaya și a escaladat vârfuri de până la 6.000m (Torres del Paine, Alam Kuuh, Kala Patar). Este medic chirurg, doctor în științe medicale.