Alina Gorghiu, audiată la Curtea Supremă. Șefa PNL dă explicații în dosarul fostului șef al Camerei de Comerț

19 Oct 2016 | scris de Veronica Micu
Alina Gorghiu, audiată la Curtea Supremă. Șefa PNL dă explicații în dosarul fostului șef al Camerei de Comerț

"Statutul de martor este unul normal într-o democrație. Voi răspunde la toate întrebările instanței", a declarat Gorghiu la intrarea în sediul Instanței supreme.

Alina Gorghiu este unul dintre iniţiatorii proiectului de lege privind registratorii comerciali şi activitatea de înregistrare în Registrul Comerţului, act normativ care a fost promovat la presiunea lui Mihail Vlasov, potrivit rechizitoriului întocmit în cazul fostului şef al CCIR.

În aprilie 2016, Curtea de Apel București l-a achitat pe Mihail Vlasov, fost președinte al CCIR, într-un dosar în care a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârșirea infracțiunii de dare de mită.

În prezent, Mihail Vlasov se află în detenție, el fiind condamnat definitiv într-un alt dosar la cinci ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență.

El este acuzat de DNA că i-a solicitat fostului deputat Mircea Grosaru să îi susțină interesele prin promovarea unui proiect de lege care prevedea trecerea Registrului Comerțului de la Ministerul Justiției la CCIR. De asemenea, Vlasov ar fi încercat să influențeze mai mulți parlamentari — Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer — în vederea semnării și susținerii proiectului de lege.

CITEȘTE COMUNICATUL DNA

Procurorii susțin că solicitarea a fost formulată de Vlasov în contextul demersurilor acestuia de a influența adoptarea unui act normativ prin care CCIR să poată prelua Oficiul Național al Registrului Comerțului. Scopul determinant al acestui demers legislativ îl reprezenta controlarea veniturilor obținute din activitatea desfășurată de Registrul Comerțului. În schimbul susținerii proiectului de lege, Vlasov i-a promis deputatului Mircea Grosaru că îl va numi în funcția de arbitru la Curtea de Arbitraj Comercial Internațional de pe lângă CCIR.

Potrivit procurorilor, după finalizarea proiectului de act normativ, Mihail Vlasov a depus o muncă asiduă pentru influențarea unor parlamentari din toată sfera politică în vederea semnării și susținerii respectivei inițiative legislative. În special, influența s-a exercitat asupra parlamentarilor care au avut calitatea de arbitri în cadrul Curții de Arbitraj Comercial Internațional (Florin Iordache, Alina Gorghiu și Aurel Vainer) ori prin intermediul unor membri ai Camerei de Comerț ori camerelor teritoriale (Andras Edler).

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră