Iată precizările făcute Autoritatea Sanitar Veterinară (ANSVSA):
„În data de 18 martie, la solicitarea ANSVSA de clarificare și de completare a informațiilor transmise prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente și Furaje, autoritățile italiene au admis faptul că, din eroare, în notificarea de alertă inițiată în data de 16.03.2016 a fost menționată o brânză provenită de la SC Brădet, produsă din lapte de oaie, în loc de brânză produsă din lapte de vacă. Notificarea de alertă, modificată în data de 18 martie și postată de autoritățile italiene doar în secțiunea SRAAF accesibilă autorităților competente din statele membre, conține un buletin de analiză, emis în data de 17.03.2016, care nu menționează informații, precum:Numele producătorului;Sortimentul exact de produs; Numărul lotului; Data fabricării; Data expirării; În acest buletin de analiză parțial se precizează faptul că proba de brânză a fost recoltată dintr-un spital din Florența (Italia) în data 14.03.2016. În proba analizată au fost identificate genele verotoxigene și se lucrează pentru izolarea tulpinii de Escherichia Coli“, se precizează în comunicat.
Vă reamintim că ieri, autoritățile de la noi din țară au evitat să spună clar cine este producătorul și care e cantitatea de brânză de la care a pornit alerta europeană. Statele UE au fost deja avertizate să fie atente la brânza românească de oaie, care ar fi infectată cu E.coli. Asta după ce un copil român a fost internat în Italia cu sindrom hemolitic uremic. Pe 5 martie, fabrica Brădet și-a retras de pe piață toate produsele fabricate în februarie - vorbim despre o cantitate de peste 20 de tone în România, dar și despre o cantitate similară retrasă de pe piața europeană.
CITIŢI ŞI: Comisia Europeană, ALERTĂ privind brânza de oaie din România! Reacţia ministrului Agriculturii
Autorităţile italiene au făcut-o „de oaie“?
Autoritatile italiene responsabile cu sanatatea publica au dispus efectuarea unei anchete epidemiologice, în urma căreia au dedus că toxiinfecţia alimentară ar putea fi provocată de o branza tartinabila de origine romaneasca. Analizele realizate de autorităţile italiene au confirmat că brânza produsă de societatea S.C. Brădet S.R.L. şi consumată de o familie de români din Peninsulă era infectată cu bacteria E. Coli. Peste 20 de tone de produse lactate de la Brădet au fost retrase de pe piaţa din România. Alerta, emisă în sistemul Comisiei Europene privind siguranţa alimentară (RASFF), atrage atenţia asupra riscului existenţei bacteriei „Escherichia coli în brânză de oaie provenind din România”. Comisia Europeană avertizează că există risc „grav” de îmbolnăvire de la acest produs, avertizând toate statele membre să efectueze verificări în reţeaua de distribuire, potrivit RTV.
Un copil român din Italia, infectat după ce ar fi consumat brânză din România
Potrivit Autorităţii sanitare locale din Florenţa, există suspiciuni că infectarea s-a produs după ce copilul a consumat brânză fabricată în România. „Autorităţile pentru siguranţa alimentară au iniţiat imediat o investigaţie epidemiologică în zona Florenţa; există suspiciuni că boala ar putea fi provocată de consumul de brânză provenind din România. Cetăţenilor li se recomandă să nu consume produse lactate fabricate de firma SC Brădet SRL şi să le predea cât mai rapid la magazinele de unde le-au cumpărat”, a precizat marţi Autoritatea sanitară din Florenţa. Conform datele Comisiei Europene, brânză românească de acest fel este comercializată în principal în România, Italia, Germania şi Franţa.