"Dumnezeu mi-a dat o fetiță minunată. Dar viața este grea, pentru că eu însămi sunt încă un copil", afirmă Lorena, una dintre cele peste 2.000 de fete sub 16 ani din România, care anual devin mame.
Tânăra de doar 15 ani, care locuiește împreună cu iubitul ei, plus alte șapte familii, într-o clădire abandonată, spune că nu a plănuit să rămână însărcinată.
"Nu am dorit această sarcină, aș fi vrut ca ea să vină mai târziu", mărturisește tânăra din Botoșani.
Câțiva kilometri mai departe, Diana, tot de 15 ani, își amintește că a plâns atunci când a aflat că este însărcinată.
"Viața mea s-a schimbat în mod dramatic", a declarat adolescenta, care regretă că nu se mai poate juca împreună cu celelalte fete de vârsta ei, așa cum o făcea înainte.
Lorena și Diana sunt doar două dintre miile de mame-adolescente din România, comentează AFP.
Ultimele cifre ale Eurostat spun că în 2013, în 15,6 la sută din cazuri, mama este adolescentă la prima naștere.
Este cea mai ridicată proporție din UE, urmată de Bulgaria, cu 14,7 la sută.
Institutul român de Statistică anunță că circa 18.600 de adolescente române, dintre care 2.212 cu vârste între 12 și 15 ani, au născut în 2014 — cifră în ușoară scădere față de 2013. Mai mult de două treimi dintre ele trăiesc în mediul rural.
ONG-urile susțin că o mare parte dintre aceste fete provin din minoritatea romă din România, de circa 2 milioane de persoane.
"Este vorba despre un fenomen complex provocat de sărăcie, emigrație — care face ca numeroși copii să fie lăsați în grija bunicilor — și mai ales de absența educației în materie de sănătate și reproducere. În satele unde am mers, majoritatea tinerilor nu au urmat niciun curs pe această temă", a explicat pentru AFP șefa filialei din România a asociației "Salvați Copiii!", Gabriela Alexandrescu.
O sarcină la o adolescentă ridică probleme serioase de ordin medical și social.
Numeroase mame tinere sunt nevoite să abandoneze școala sau suferă de depresie severă, în timp ce bebelușii lor se nasc adesea prematur.
Anul trecut, aproximativ 60 de ONG-uri au cerut Ministerului Educației să introducă în programa școlară cursuri de educație sexuală, descriind situația ca fiind "critică".
Declarându-se îngrijorat de numărul considerabil de sarcini precoce nedorite, Comitetul ONU pentru drepturi economice, sociale și culturale a cerut României să adopte o strategie națională referitoare la sănătatea sexuală și genetică.
Citiți și:
FENOMEN ASTRONOMIC RAR, anunțat de NASA. Agenția spațială transmite LIVE evenimentul (VIDEO)