HOTĂRÂRE ÎNALTA CURTE: în caz de accident rudele şoferului vinovat pot fi DESPĂGUBITE. Află în ce SITUAŢII

27 Oct 2015
HOTĂRÂRE ÎNALTA CURTE: în caz de accident rudele şoferului vinovat  pot fi DESPĂGUBITE. Află în ce SITUAŢII
Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ) a hotărât , ca urmare a unui recurs în interesul legii, că rudele șoferului vinovat de producerea unui accident pot primi despăgubiri din partea asigurătorului de răspundere civilă auto (RCA). Despăgubirea nu se acordă însă în orice condiții. Cu alte cuvinte, aceștia nu pot solicita despăgubiri de ordin moral, doar în calitate de rude ale șoferului, ci doar dacă s-au aflat în mașină la momentul producerii accidentului și au suferit vătămări corporale, fiind și ele victime directe ale incidentului rutier, potrivit  avocatnet.ro.

Asigurătorul de răspundere civilă auto (RCA) este obligat, conform Legii nr. 136/1995, să acorde despăgubiri atât persoanelor aflate în afara mașinii care a produs accidentul, cât și persoanelor din mașină, cu excepția șoferului. În ceea ce privește rudele șoferului care a produs accidentul rutier, conform art. 50 alin. (3) din Legea nr. 136/1995, „pot primi despăgubiri soțul, soția sau persoanele aflate în întreținerea proprietarului sau conducătorului auto vinovat, cu condiția ca persoanele respective să fi fost ele însele vătămate/decedate în accident, deci să fi fost victime directe ale accidentului.”

Ce a stabilit Înalta Curte de Casație și Justiție


Potrivit unui comunicat de presă publicat pe site-ul instituției, ÎCCJ a soluționat recursul în interesul legii, clarificând condițiile în care rudele unui șofer implicat într-un accident pot cere despăgubiri. Instanța supremă a admis acest recurs în ședința din 26 octombrie, hotărând că soțul/soția unui șofer implicat într-un accident rutier sau o persoană aflată în întreținerea sa pot cere despăgubiri din partea asigurătorului RCA, cu condiția să se fi aflat în mașină la momentul producerii evenimentului și să fi fost răniți.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie admite recursul în interesul legiiformulat de Colegiul de Conducere al Curţii de Apel Alba-Iulia. Stabileşte că, în interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 50 alin. 3 din Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările în România, cu modificările şi completările ulterioare, dreptul la despăgubiri recunoscut soţului (soţiei) sau persoanelor care se află în întreţinerea proprietarului ori conducătorului vehiculului asigurat, răspunzător de producerea accidentuluipriveşte doar vătămările lor corporale, ca victime directe ale evenimentului rutier.




 

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră