Academicianul Ovidiu Bojor, fondatorul fitoterapiei moderne din România, a decedat

14 Feb 2023
Academicianul Ovidiu Bojor, fondatorul fitoterapiei moderne din România, a decedat

Ovidiu Bojor s-a născut la 1 noiembrie 1924. În 1950 a absolvit Facultatea de Farmacie din cadrul Institutului de Medicină și Farmacie din București, iar în 1968 a devenit doctor în farmacie cu teza: ''Contribuții la studiul ciupercii Claviceps purpurea”. În 2004, a primit Diploma „Meritul Academic” din partea Academiei Române şi este deținătorul titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România, conform wikipedia.ro.

Pasionat explorator, a condus patru expediţii în Himalaya, iar în 1984 şi 1985 a predat cursuri de specialitate la Kathmandu, în Nepal. În 1985 a condus și a sponsorizat prima expediție româno-nepaleză în Himalaya, pentru cucerirea vârfului Gurja Himal, de 7.165 m, pe un traseu în premieră.

A participat la mai multe misiuni exploratorii în Afganistan și în Africa (Ruanda, Tanzania, Uganda, Burundi și Botswana). A lucrat ca expert al Națiunilor Unite pentru Dezvoltare Industrială şi este membru al Societăţii Naţionale de Geografie din Statele Unite.

Este membru al Academiei de Ştiinţe medicale din România, membru al Academiei de Arte şi Ştiinte din SUA şi al Academiei Daco-Romane, iar în anul 2004 a fondat Centrul de Studii pentru Ştiinţe de Graniţă.

Anunțul a fost făcut de Președintele Asociației Patronală ”Planta Romanica”, dna Anca Raiciu pe o rețea de socializare:

”Cu tristeţe anunţăm decesul celui care a fost Acad. Dr. Farm. Ovidiu Bojor- Președintele onorific PLANTA ROMANICA, la vârsta de 98 de ani.
Ovidiu Bojor a fost cel mai mare fitoterapeut român, doctor farmacist, membru de onoare al Academiei de Științe Medicale. Este deținător al titlului de Senior Honoris Causa, brevet acordat de către Forumul Președinților Patronatelor din România și Diploma de Merit Academic, acordată de președintele Academiei Române.
Să nu îi uităm NICIODATĂ îndemnurile:
“Iubirea am situat-o pe primul loc din tot ceea ce există pe Pământ. Trebuie să plecăm de la iubirea față de creator, față de creație, de la iubirea între oameni. Și chiar dacă îți greșește cineva, întoarce și cealaltă parte a obrazului și îl vei dezarma. Priviți viața ca și când ați fi în fața unei oglinzi. Dacă vă crispați, crisparea se va întoarce asupra voastră. Dacă vă zâmbiți, zâmbetul se întoarce asupra voastră.”
A plecat deși cu puțin timp în urmă își declara fericirea de a trăi în România, mărturisindu-și dragostea pentru țară dar și pentru credință.
„Sunt un om fericit, trăiesc în România, un loc binecuvântat.”
Drum lin!”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră