A XIX-a Conferință Națională de Bioetică

16 Oct 2024
A XIX-a Conferință Națională de Bioetică

Dragi prieteni,

Vă invităm la cea de-a XIX-a Conferință Națională de Bioetică, organizată de Societatea Română de Bioetică, Societatea Română de Anestezie și Terapie Intensivă și Asociația Națională de Îngrijiri Paliative.
Conferința cu tema „Dileme etice în îngrijirea la finalul vieții” se va desfășura online, în perioada 5-7 decembrie 2024.

Alegerea acestei teme a avut la bază următoarea realitate:

Progresele în medicina modernă și tehnologiile medicale, au prelungit speranța de viață, au redefinit viața și moartea, au schimbat limitele naturale ale morții. Multe tratamente și tehnologii moderne nu vindecă bolile, dar pot prelungi viața oamenilor, oferind sprijin secundar. Rămâne, însă, o realitate faptul că moartea este o parte inevitabilă a ontogeniei individuale. De asemenea, cu toate progresele medicinei, mai multă viață cu orice preț poate să nu fie rezultatul pe care un om și-l dorește sau îl consideră tolerabil. Astfel, mulți oameni la sfârșitul vieții se confruntă cu dificultăți și suferințe inutile. Devine necesar în acest context sprijinul plin de compasiune în procesul de moarte – o tranziție complexă, adesea însoțită atât de durere, cât și de sens.

Personalul medical, membrii familiei pacienților, prietenii apropiați care joacă roluri foarte importante în îngrijirea celor dragi la sfârșitul vieții (înainte, în timpul și după moarte) se pot confrunta cu dileme și conflicte etice cu privire la modul în care sunt îngrijiți pacienții și se acționează în interesul lor. Există numeroase decizii dificile în îngrijirea la sfârșitul vieții, precum: neaplicarea sau oprirea intervențiilor medicale inutile, neîncercarea resuscitării, permiterea morții naturale, sedarea terminală/paliativă etc., ce pot fi decise și aplicate doar într-un cadru etic și legal adecvat.

 

Vă invit să reflectăm împreună, încercând să găsim soluții morale la provocările inerente îngrijirii la finalul vieții.

Vă așteptăm cu drag!

Cu deosebită considerație,
Prof. Dr. Vasile Astărăstoae

Președinte de onoare al celei de-a XIX-a Conferințe Naționale de Bioetică

Pentru înscrieri, accesați: https://conferintadebioetica.ro/

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră