Companiile petroliere au majorat cu circa 9 bani pe litru prețul benzinei și motorinei începând de vineri, când a avut loc prima tranșă de majorare a accizei. În România, se consumă anual aproximativ 7 miliarde de litri de carburanți, din care 5 miliarde de litri motorină și 2 miliarde de litri benzină.
Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a anunțat, la finele lunii august, că accizele la combustibil vor crește în două etape, de la 15 septembrie și de la 1 octombrie, cu câte 0,16 lei pe litrul de combustibil. Acesta a spus că măsura va fi luată în etape, pentru a nu produce un șoc la nivelul consumului care poate genera creșteri de preț.
Conform site-ului OMV Petrom actualizat vineri dimineață, în benzinăria de pe b-dul Mihail Kogălniceanu din Capitală, motorina standard costa joi 4,72 de lei, iar, vineri, prețul acesteia este de 4,81 lei/litru. În ceea ce privește benzina standard, prețul acesteia a urcat de la 4,80 lei pe litru, la 4,89 lei. Și celelalte mari companii petroliere din piață au operat modificări similare, potrivit informațiilor obținute de Agerpres.
Președintele Consiliului Național pentru Întreprinderile Private Mici și Mijlocii (CNIPMMR), Florin Jianu, a atras atenția într-o conferință susținută la 5 septembrie că prețurile la combustibili au crescut deja, fără ca acciza să fi fost introdusă.
Cum gasesti cele mai mici preturi la carburanti - aplicatia monitorul preturilor
"Când introduci o măsură în economie, economia o absoarbe, o asimilează. Las-o acolo! De ce să scoți la 1 ianuarie 2017 o acciză ca să o introduci peste 9 luni? Ce se întâmplă de fapt în economie? În momentul în care scoți o taxă, cuantumul scăderilor de prețuri nu e egal cu cuantumul taxi respective, iar când o reintroduci, fapt ce s-a întâmplat zilele acestea, deja prețurile au fost crescute fără ca acciza să fi fost introdusă. Ceea ce spun eu acum este o pledoarie pentru predictibilitate și stabilitate", a spus Florin Jianu.
Sindicaliştii de la BNS au atras atenția că efectul creșterii accizelor va fi rapid resimțit în prețul la pompă pentru carburanți și, ulterior, și în prețul altor produse pentru a căror distribuție se folosesc mijloace de transport.
"Dacă avem în vedere că acciza reprezintă aproximativ 43% din prețul la pompă al benzinei fără plumb și 40% în cazul motorinei, este de așteptat ca de la 1 septembrie prețul la pompă pentru benzină și motorină să crească cu aproximativ 10%, în cazul în care comercianții nu vor mai face și alte ajustări decât cele rezultate din creșterea accizei. Creșterea prețurilor nu se va opri însă aici, 10% va fi creșterea directă și imediată. Până la sfârșitul anului estimăm că populația va resimți un efect suplimentar al acestei măsuri, prin creșterea prețurilor pentru alte produse și servicii pentru a căror distribuție se folosesc mijloacele de transport", preciza BNS luna trecută.