A decedat marele om de teatru, critic si eseist, George Banu - „Nu singurătatea mă neliniștește, ci durata ei!”

21 Ian 2023
A decedat marele om de teatru, critic si eseist, George Banu - „Nu singurătatea mă neliniștește, ci durata ei!”

”Marele om de teatru, critic, eseist, profesor universitar de studii teatrale şi una dintre vocile cele mai respectate şi cunoscute ale teatrului românesc şi european, George Banu, ne-a părăsit astăzi.”, a anunțat Teatrul Metropolis cu puțin timp în urmă

George Banu (Georges Banu, n. , Buzău, România) a fost un teatrolog și profesor universitar român stabilit la Paris. Din martie 2013 este membru de onoare al Academiei Românei.

Studiază la Academia de Teatru și Film, București, având drept coleg pe regizorul Andrei Șerban. Devine profesor de teatrologie la Sorbona - Paris, Franța, unde se stabilește în 1973. De asemenea este profesor la Universitatea Louvain la Neuve din Belgia. Între 1991-2000 a fost director al Academiei Experimentale de Teatru. Este membru UNITER. Este președinte de onoare al Asociației Internaționale a Criticilor de Teatru (după ce a fost ales de trei ori președinte).

Într-un interviu declara ”Obosit de socializare, gust temporar refugiul singurătății. Fără niciun sentiment de vinovăție, de trădare a teatrului… teatru la care, pentru moment, mă gândesc, așteptând să-l regăsesc! Publicul îl cunosc, ne cunoaștem reciproc, de aceea un moment de izolare poate fi benefic dacă nu se prelungește excesiv. Nu singurătatea mă neliniștește, ci durata ei! Asceza episodică e o terapie, dar excesul, o… pușcărie!”

Alte stiri din Actualitate

Ultima oră