La intalnirea unor munti, masele de aer au o prima tendinta de a-i ocoli, insa, in lipsa unor pasuri sau trecatori, prin care sa se strecoare, sunt antrenate in miscari ascendente, impreuna cu vaporii de apa, pe care ii contin, formand nori, care, de cele mai multe ori, in conditii de temperaturi ridicate, in apropierea suprafetei solului, se dezvolta pe verticala. Extinderi au si pe orizontala, din imposibilitatea de a depasi, usor, astfel de obstacole.
De miercuri seara, pana la sfarsitul zilei de joi, formatiuni noroase, aflate in evolutie, catre Europa Centrala, dinspre Oceanul Atlantic, vor fuziona cu formatiuni de instabilitate ce vor aparea in spatiul alpino-carpato-balcanic, creand un ansamblu ce se va comporta ca un sistem frontal. In acest interval de timp, aversele, insotite de descarcari electrice si intensificari de scurta durata ale vantului, vor cuprinde, treptat, intreg spatiul romanesc, urmate de o scadere de temperatura si o crestere de presiune, nu foarte mare, totusi, de la o zi la alta, si de la o noapte la alta.
Foarte probabil, miercuri seara, in Banat, iar joi in Oltenia si sud-vestul Munteniei, intensificarile de vant vor fi si cu aspect de vijelie, iar cantitatile de apa pot fi mari, in intervale scurte de timp, cand vor fi si caderi de grindina. In conditiile unui regim termic foarte ridicat, pana la inceperea unor astfel de manifestari, astfel de comportamente sunt obisnuite, desi efectele ar putea fi dezastruoase.