Ziua Dunării: România și Bulgaria au adoptat noi măsuri de protecție a fluviului

29 Iun 2015
Ziua Dunării: România și Bulgaria au adoptat noi măsuri de protecție a fluviului
De Ziua Dunării, România şi Bulgaria au lansat ieri programul comun Danube WATER care introduce noi măsuri de monitorizare și protecție a cursului comun al fluviului, a anunţat Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Acest proiect, care va fi finalizat în cursul acestui an, constă în modernizarea şi dezvoltarea programului integrat de măsurători calitative şi cantitative pe sectorul comun al fluviului Dunărea, de către cele două state. Proiectul “Danube WATER” este finanțat Prin Programul de Cooperare Transfrontalieră România-Bulgaria 2007-2013 şi are un bugetul în valoare de 13,75 milioane euro.

Programul are în vedere îmbunătăţirea monitorizării apelor din lunca Dunării, atât pentru fluviu, cât şi pentru acviferul cu care acesta face schimb de ape, precum şi aval de utilizatorii principali ai apei, centralele electro-nucleare de la Kozlodui, Cernavodă şi câmpurile de exploatare şi prelucrare ale petrolului din Serbia şi România. În plus, a fost achiziționată o navă de supraveghere a calităţii apei, ca instrument pentru asigurarea unei intervenţii rapide în cazul unei poluări majore cu petrol pe fluviul Dunărea.
Cele două stare partenere în proiectul Danube Water și-a asumat punerea la dispoziție a rezultatelor determinărilor (fiecare ţară putând să îşi reducă astfel programul de măsurători hidrologice), precum și concordarea metodologiilor de lucru şi de prelucrare a datelor din fiecare țară.

Obiectivele incluse în acest proiect au avut în vedere dotarea ţărilor partenere cu echipamente, utilaje şi aparatură topo-geodezică similare şi performante, achiziţionarea de aparatură de navigaţie pentru desfăşurarea activităţilor de monitorizare calitativă şi cantitativă a fluviului Dunărea, achiziţionarea de soft-uri pentru prelucrarea datelor obţinute, intercalibrarea laboratoarelor regionale de calitatea apelor şi completarea dotărilor necesare pentru atingerea acestui obiectiv, achiziţia de soluţii standard şi materiale şi instruirea personalului pentru utilizarea echipamentelor, aparaturii şi a soft-urilor. La finalul programului se urmăreşte dezvoltarea unui model comun de prognoză a viiturilor şi îmbunătăţirea sistemului de avertizare pe sectorul de interes. 

Alte stiri din Verde

Ultima oră