Consumul de bame este benefic pentru sănătate. Cercetările în curs încearcă să demonstreze astăzi potenţialul pe care l-ar putea avea aceste legume în lupta cu diabetul. Cert este că există cel puţin 10 motive pentru care este bine să includeţi bamele în alimentație.
1. Conțin acid folic
100 de grame de bame asigură aproximativ 22% din cantitatea zilnică recomandată de acid folic. Folaţii (acid folic) sunt deosebiţi de importanţi în perioada de dinaintea concepției și în timpul sarcinii, ajutând la prevenirea apariţiei malformaţiilor fătului. Alimentele bogate în acid folic ajută, de asemenea, și la curăţarea plămânilor.
2. Conțin o mulțime de fibre
Bamele conțin fibre și acționează ca un laxativ natural, ce vă poate ajuta să scăpaţi de constipaţie. De asemenea, perișorii de pe teaca bamelor hrănesc bacteriile benefice din intestine și ajută la menținerea echilibrului pH-ului din tractul digestiv.
3. Sunt bogate în vitamina A
Bamele conţin multă vitamina A și alţi antioxidanţi. Asemeni altor fructe verzi, ele sunt bogate în beta-caroten, luteină și xantină, care alături de vitamina A ajută la menținerea unei vederi bune și la păstrarea tenului tânăr și sănătoas. Bamele ajută, de asemenea, la prevenirea cataractei, dar și a punctelor negre sau a acneei.
4. Sunt bogate de vitamina C
Conţin nultă vitamina C, care întărește sistemul imunitar. Bamele sunt asociate cu prevenirea tusei și a răcelilor. Deoarece vitamina C are proprietăţi anti-inflamatoare, bamele pot ajuta în reducerea simptomelor astmului.
5. Sunt sursă de minerale
Bamele conţin minerale importante pentru organism, cum ar fi calciu, magneziu, fier și mangan.
6. Au mulţi antioxidanţi
Datorită abundenței de fibre și antioxidanți, bamele sunt excelenţi aliaţi în lupta pentru prevenirea cancerului, în special a celui colorectal.
7. Conţine vitamina K
Aceasta vitamină este importantă pentru sănătatea oaselor și joacă un rol important în coagularea sângelui.
8. Conţine puţine calorii
Bamele conţin doar 30 de calorii la 100 de grame, acesta fiind și motivul pentru care ele sunt adesea recomandate ca parte a unui regim de slăbire.
9. Ajută la normalizarea zahărului din sânge
Prin încetinirea absorbției acestuia în intestin, bamele pot ajuta la stabilizarea glicemiei.
10. Nu conțin grăsimi saturate și colesterol.
Cum să utilizați bamele?
Bamele sunt fructele unei plante cu același nume, cultivată îndeosebi în zonele tropicale și cu temperate mai calde, dar aclimatizată, de mai multă vreme, și în România.
Conform site-ului http://www.naturalhealthcareforyou.com, aceste legume sunt mai bune atunci când consumate proaspete și încă fragede. Dacă sunt culese mai târziu, ele deveni tari și fără gust. Atunci când cumpăraţi bame, evitați-le pe cele care arată a fi uscate sau au pete de altă culoare.
Este recomandabil ca bamele să fie gătite și consumate proaspete, în ziua în care au fost cumpărate. Ȋnsă ele pot fi depozitate în frigider până la 2 zile, fără ca gustul sau proprietăţile lor beneficie să fie alterate.