Proiect de lege. Exporturile de buşteni, cherestea şi lemn de foc ar trebui interzise timp de CINCI ani

30 Mai 2015
Proiect de lege. Exporturile de buşteni, cherestea şi lemn de foc ar trebui interzise timp de CINCI ani
Un grup de deputaţi PC-PLR vor să extindă interzicerea exportului de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani. Deputaţii au preluat iniţiativa Guvernului de a interzice exporturile pâna la finele lunii august motivându-şi decizia prin faptul că “susţinerea necontrolată a exportului de material lemnos poate să încurajeze tăierile ilegale de păduri”.
Iniţiativa prevede că, în scopul refacerii suprafeţei forestiere şi pentru respectarea dreptului oricărei persoane la un mediu ecologic şi sănătos, este interzis exportul de materiale lemnoase sub formă de buşteni, cherestea şi lemn de foc pe o perioadă de cinci ani de la publicarea acestei legi în Monitorul Oficial.

În expunerea de motive se face referire la Constituţie unde se stipulează că statul recunoaşte dreptul oricărei persoane la un mediu înconjurător sănătos şi echilibrat ecologic şi că este obligatorie protejarea şi ameliorarea mediului înconjurător, atât de persoane fizice, cât şi de cele juridice.
Proiectul a fost depus la Parlament în 25 mai şi se află în consultare publică la Senat.

Premierul Victor Ponta a anunţat că Guvernul intenţionează să interzică, până pe 31 august, exporturile de orice fel de masă lemnoasă neprelucrată, procedura fiind pregătită printr-un proiect de ordonanţă de urgenţă. În termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordonanţei, orice operaţiune de export şi livrare intra-comunitară trebuie să fie însoţită de licenţă.
În 20 mai, premierul a anunţat că suspendarea exportului de lemne neprelucrate va fi promovată nu prin ordonanţă de urgenţă, ci prin proiect de lege, pentru a fi cât mai puţin criticabil de către instituţii internaţionale sau companii.
 

Alte stiri din Verde

Ultima oră