Efectul radiaţiilor asupra margaretelor de la Fukushima

27 Iul 2015
Efectul radiaţiilor asupra margaretelor de la Fukushima
O fotografie cu margarete deformate, făcută în apropierea centralei de la Fukushima (Japonia), a provocat panică. Numeroşi internauţi au făcut rapid legătura între strania formă luată de margarete şi radioactivitatea din această regiune după tsunami-ul din 2011, care a lovit foarte puternic centralele nucleare din oraşul Fukushima.

O imagine ciudată a apărut pe Twitter la 27 mai. Postată pe reţelele de socializare de un utilizator, @san-kaido a devenit viral şi este suficient pentru a înţelege de ce. Frumoasele flori, văzute de la sute de kilometri de Fukushima, toate erau deformate. Evident, această fotografie a fost corelată cu puternicul cutremur cu magnitudinea de 6,9, care a zguduit Japonia în 2011. Tsunami-ul devastator, care a urmat  acestui cutremur, a lovit extrem de puternic centrala nucleară a oraşului Fukushima, provocând accidentul nuclear cel mai grav după cel de la Cernobâ,l din 1986.

Margarete mutante

Totuşi, în privinţa margaretelor „mutante”, nimic nu indică faptul că fenomenul este legat direct de radioactivitatea din zonă.

Astfel, Beth Krizek, biolog la Univesitatea Carolina de Sud, citată de Huffington Post, crede că oamenii nu ar trebui să intre în panică şi spune că „nu este ceva neobişnuit”. Potrivit acesteia, ceea ce ni se par malformaţii, reprezintă o creştere anomală a tijei. Or, în opinia lui Beth Krizek, această ar fi provocată de o mutaţie de origine naturală provocată de modificări hormonale sau de stresul provocat de mediu. Ceea ce s-a observat la numeroase specii de margarete, din întreaga lume, susţine Beth Krizek.

Pe de altă parte, Jeffrey J. Doyle, profesor de biologie la Universitatea Cornell, nu exclude total impactul radioactivităţii asupra margaretelor. „Nu m-ar surprinde să găsesc mutaţii de toate tipurile, inclusiv aceasta, în zone care au prezentat nivel ridicat, peste media agenţilor mutageni, ca într-o zonă radioactivă sau cu deşeuri toxice”, explică prof. Doyle la National Geographic.

 

Alte stiri din Verde

Ultima oră