Cum l-a răzbunat Guardiola pe românul Angelo Niculescu

17 Aug 2016 | scris de Gheorghe Voicu
Cum l-a răzbunat Guardiola pe românul Angelo Niculescu

Aţi văzut ce-a facut aseară Manchester City cu Steaua? Doar în trecere au dat cinci goluri. Şi toti ne-am gândit la Guardiola şi a lui tiki-taka:ce antrenor mare! Dar puţini ştiu că ceea ce face gloria Barcelonei şi a lui Guardiola-faimosul joc de posesie- este o invenţie tactică a unui vizionar de geniu:profesorul Angelo Niculescu.

In anii 70, pe vremea când era antrenorul naţionalei de fotbal,antrenorul român a avut aceasta intuiţie:pasezi pentru a ţine mingea departe de adversari şi incerci să patrunzi spre poarta adeversa pe culoarele libere create de această morişcă.

La urma urmei,cât timp mingea e in posesia ta ,statistic vorbind, şansele de a da gol devin mai mari. In epocă,presa a numit acest stil de joc, în derâdere, drept “temporizare”. Şi câte critici violente n-a trebuit să suporte profesorul Niculescu pentru aceasta “tiki-taka” a vremii ! Ziarişti, “speciali;ti” din fotbal, şefi din Federaţie s-au întrecut în a-l trage de urechi pe cel care inventase un sistem de joc care se va dovedi ,în timp, că anticipase actuala epocă din fotbal.

Profesorul Niculescu îsi depăşise epocă iar romanii noştri l-au facut praf pentru această îndrazneală.

Interesant este că “bucăţi” din acest stil de joc revolutionar s-au dus la Ajax-ul lui Ştefan Covaci-alt român!-,îl regăsim in Olanda fotbalului total al lui Rinus Michels şi incepe să fie aplicat programat de Cruyff la Barcelona. Mai mult,olandezul are o idee inspirată:toate echipele de la academia de fotbal a Barcelonei(La Masia),începand de la cele mai mici varste, vor juca tiki-taka(faimoasa temporizare a românului Angelo Niculescu).Ulterior , Guardiola nu a făcut altceva decât să cizezleze,cu fineţe, acest stil având la dispoziţie şi jucători de geniu-Messi,Iniesta, Xavi etc.

Astăzi admirăm Barcelona,îl laudam pe Guardiola şi nu stim că arta lor a fost gândita de românul Angelo Niculescu. Şi care în epoca a fost injurat chiar de românii lui...Iar Niculescu, sabotat chiar de jucătorii care n-aveau niciun chef să alerge tot meciul , a renunţat treptat la ideea sa.

E un exemplu tipic pentru istoria noastră. Se intamplă sa descoperim,câteodata, câte un “secret al lumii”dar să-l ingropam pe îndrazneţul descoperitor în noroiul injuraturilor şi al .”Uita-te la el amarâtul,se crede mai tare ca cei de afară... La gunoi cu el...”

Aseară, Guardiola,într-ul fel, l-a răzbunat pe românul Angelo Niculescu cel care,putem raţiona şi asa, i-a dăruit catalanului gloria de care se bucură astăzi.

Iar noi putem doar specula : unde am fi ajuns dacă fotbalul românesc ar fi jucat tiki-taka înca din anii 70 ?

Alte stiri din Sport

Ultima oră