Rusia se pregătește de organizarea Cupei Mondiale din 2018, dar fotbalul cu greu reușește să seducă rușii, spre deloc. Potrivit unui recent sondaj al institutului oficial VȚIOM, 83% dintre ruși nu sunt deloc interesați de fotbal.
"Din păcate, e o realitate. Concetățenii noștri nu vin pe stadioane și nici măcar nu urmăresc fotbalul la televizor", a recunoscut ministrul Sportului, care este și președintele federației ruse de fotbal, Vitali Mutko. În mare măsură, problema se datorează infrastructurii învechite, datând adesea din perioada sovietică.
"În acest sezon, afluența medie la meciurile de primă divizie înaintea pauzei de iarnă a fost de circa 11.000 de spectatori", a anunțat Serghei Priadkin, președintele Primei ligi de fotbal din Rusia (RFPL). Este o cifră ce stagnează de 20 de ani, fiind aproape de afluența medie din prima divizie belgiană sau cea elvețiană.
Altă mare problemă o constituie huliganii și rasismul. Schimbarea comportamentelor și a imaginii fotbalului în Rusia, riscă să fie o sarcină dificilă pentru autorități, ce adesea preferă să închidă ochii în cazul problemelor apărute în sport. Fotbalul trebuie să recâștige interesul rușilor în primul rând pe teren. Campania de calificare pentru EURO 2016 a fost laborioasă, venind după un Mondial 2014 unde Rusia nu a trecut de faza grupelor.
Cel mai bine plătit selecționer din lume până la înlăturarea sa în iulie 2015, italianul Fabio Capello a fost principala țintă a frustrării rușilor. O speranță a apărut după înlocuirea sa cu Leonid Sluțki, tehnician foarte popular în țară, ce a rămas și la cârma lui ȚSKA Moscova. Sub conducerea sa, naționala a câștigat ultimele patru meciuri din preliminarii și s-a calificat la EURO 2016.