Președintele CIO se gândește să anuleze Jocurile Olimpice de la Paris

04 Iul 2024
Președintele CIO se gândește să anuleze Jocurile Olimpice de la Paris

Poate dizolvarea Adunării Naționale din Franța, alegerile legislative anticipate și riscul de „război civil” menționat de Emmanuel Macron să aibă impact asupra Jocurilor Olimpice de la Paris 2024? se întreabă Journal du Dimanche

În istoria Jocurilor Olimpice, doar edițiile de la Berlin din 1916, Tokyo din 1940, Londra din 1944 și din nou cea de la Tokyo din 2020 au fost foarte afectate de situația extrasportiva din lume. Primele trei au fost anulate din cauza celor două războaie mondiale, în timp ce ultimul a fost amânat cu un an din cauza pandemiei de Covid-19. În timp ce, în această vară, Jocurile Olimpice de la Paris 2024 urmau să readucă evenimentul unei organizații tradiționale, recenta dizolvare a Adunării Naționale de către Emmanuel Macron și criza politică care a urmat ar putea pune în pericol desfășurarea testelor.

Președintele CIO a rămas uluit

În numărul său din data de joi, 4 iulie, Le Point publică un articol despre obstacolele care au fost puse pe drumul către Jocurile Olimpice de la Paris 2024 de câteva săptămâni. În timp ce Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional (CIO), a asigurat public că „alegerile legislative sunt un proces democratic care nu va perturba Jocurile Olimpice” , el ar fi mult mai sceptic pe plan intern, potrivit informațiilor din ziar. 

„  Președintele CIO și-a dat până la jumătatea lunii iulie pentru a confirma, anula sau amâna Jocurile de la Paris  ”

„ El (Thomas Bach) a fost uluit de dizolvarea Parlamentului, apoi speriat de declarațiile lui Emmanuel Macron care prevăd un război civil în eventualitatea victoriei adversarilor săi. Si-a dat până la jumătatea lunii iulie pentru a confirma, anula sau amâna Jocurile de la Paris, cu prejudiciul colateral de a pune sub semnul întrebării candidatura Alpilor francezi la Jocurile de iarnă din 2030 ”, spune Nicolas Baverez în rubrica sa din Le Point . Înainte de primul tur al alegerilor legislative anticipate, Președintele Republicii francez a afirmat efectiv că programele „cele două extreme” vor duce „la război civil” în Franța.

Paris 2024  „neagă această informație

Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice și Paralimpice de la Paris 2024 a contactat JDD pentru a infirma  informațiile false despre o anulare a Jocurilor de la Paris .

Paris 2024 va investiga proveniența acestor  informații false , mai indică organizatorii evenimentului sportiv.

Întrebări legate de securitate și transport

În orice caz, două teme sunt analizate în mod deosebit în perioada premergătoare Jocurilor: securitatea și transportul. Suspiciunea lui Emmanuel Macron de război civil nu este liniştitoare. În timp ce numeroase demonstrații au avut loc în toată Franța de la anunțul dizolvării Adunării Naționale, o victorie a extremi drepte RN în alegerile legislative ar putea da naștere la adunări violente cu câteva zile înainte de începerea Jocurilor Olimpice (26 iulie). În ceea ce privește transportul, nu este imposibil de prevăzut acte de nesupunere civilă, deoarece s- ar fi creat o „rețea de rezistență” formată din funcționari publici.

Potrivit editorialistului Le  Point „dizolvarea a transformat Jocurile de la Paris într-o catastrofă pentru economie și imaginea Franței” . Într-adevăr, turismul este în scădere în comparație cu estimările. În iunie, industria hotelieră și magazinele universale au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri cu 25, respectiv 10%. Statul spera la 9 miliarde de euro în beneficii.

Alte stiri din Sport

Ultima oră