Pele a fost cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor

29 Dec 2022
Pele a fost cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor

Pelé, considerat pe scară largă drept cel mai mare jucător al tuturor timpurilor, a murit la vârsta de 82 de ani. Brazilianul a ieșit pe scenă având vârstă de 17 ani la Cupa Mondială din 1958 din Suedia, remarcând memorabil în finala împotriva lui gazdelor. De atunci nu a mai încetat să marcheze. 12 ani mai târziu, la Cupa Mondială din 1970, a câștigat Balonul de Aur și a marcat cu o lovitură de cap uimitoare în finala împotriva Italiei. În 1999, a fost numit co-jucătorul secolului FIFA, alături de regretatul Diego Maradona. El va fi amintit ca fiind unul dintre cei mai mari atacanți din toate timpurile pe care i-a produs vreodată fotbalul.

Relația Braziliei cu gloria Cupei Mondiale evocă amintiri despre momente incredibile și jucătorii-stele legendari în cinci victorii din turnee.

Samba Boys au stabilit standardul pentru excelența la Cupa Mondială, cu toate acestea, puține nume dețin același statut iconic pentru echipa națională ca Pele.

Pele a intrat pe scena Cupei Mondiale în 1958, stabilind un șir de recorduri, inclusiv cel mai tânăr jucător și marcator din turneu, când tânărul de 17 ani a marcat de două ori în victoria finală cu 5-2 în fața Suediei.

Cariera sa în Brazilia a avut un rol principal în cele mai bune echipe ale lor, cu trei titluri la Cupa Mondială, de-a lungul unei cariere internaționale de 14 ani.

Este Pele cel mai mare jucător al tuturor timpurilor?

Pentru fanii Braziliei, poziția lui Pele de cel mai mare fotbalist al tuturor timpurilor este de necontestat. Pe lângă succesul incredibil cu Brazilia și Santos, Pele a fost onorat cu Premiul FIFA Jucătorul Secolului în 2000, alături de șapte câștiguri Balon d'Or, în vechiul format al premiului. Recordul său de goluri, conform datelor FIFA, este de 757 în toate competițiile, în ciuda faptului că bărbatul însuși susține că a marcat 1.283 de goluri.

Dezbaterea cu privire la statutul său de numărul 1 al tuturor timpurilor este aproape de nerezolvat, Lionel Messi fiind singurul jucător care l-a egalat la premiile Balonului de Aur, iar argentinianul și Cristiano Ronaldo participă și ei în cursa totală a golurilor.

Câte goluri a marcat Pele?
FIFA a plafonat numărul de goluri al lui Pele la 757 și, în ciuda dezacordului său ferm cu cifra finală, organismul de conducere mondial și-a menținut poziția.

CONMEBOL l-a înregistrat anterior pe Pele cu 1.281 de goluri în 1.363 de jocuri, dar acestea au inclus meciuri de tineret, amicale și non-oficiale.

Potrivit RSSSF (Rec.Sport.Soccer Statistics Foundation), totalurile și clasamentele sunt, de asemenea, diferite, deoarece Guinness Book of World Records îl are pe Pele pe 1.279 de goluri, deoarece golurile de expoziție sunt interzise în numărarea lor.

Unde și-a marcat Pele golurile?
Santos 1956 - 1974
Campeonato Paulista - 468 Goluri
Torneio Rio–São Paulo - 49 de goluri
Campeonato Brasileiro Série A - 101 goluri
Copa Libertadores - 17 goluri
Cupa Intercontinentală - 8 goluri

New York Cosmos 1975 - 1977
Liga - 31 de goluri
Post-sezon - 6 goluri
Brazilia 1957 - 1971
Jocuri Internaționale - 77 de goluri
boala lui Pele

Pele a fost operat pentru îndepărtarea unei tumori de colon în septembrie 2021, cu mai puțin de o lună înainte de a împlini 81 de ani, iar o perioadă ulterioară extrem de dificilă de chimioterapie a fost confirmată de familia sa.

Cu toate acestea, sănătatea sa s-a înrăutățit la începutul anului 2022 și a fost readmis la spitalul din Sao Paulo în noiembrie din cauza unor „probleme cardiace”.

În urma speculațiilor cu privire la recuperarea sa înainte de Cupa Mondială din 2022, rapoarte neconfirmate de la São Paulo au sugerat că bărbatul de 82 de ani a fost mutat la tratament paliativ, după ce a încetat să mai răspundă la tratament.

În ciuda perspectivelor îngrijorătoare asupra sănătății sale precare, Pele a emis o declarație din patul său de spital pe 3 decembrie, în timp ce se pregătește să lupte mai departe. „Prieteni, vreau să ne păstrăm toți calmi și pozitivi”, conform unei postări pe Instagram. „Sunt puternic, cu multă speranță și îmi urmez tratamentul ca de obicei. Vreau să mulțumesc întregii echipe medicale și de asistență medicală pentru toată îngrijirea pe care am primit-o. Am multă credință în Dumnezeu și fiecare mesaj de dragoste pe care îl primesc de la voi, din toată lumea, mă ține plin de energie. Și urmărind și Brazilia la Cupa Mondială! Vă multumesc mult pentru tot."

Moartea lui Pele a fost anunțată de agentul său Associated Press pe 29 decembrie 2022.

Familia, soția și copiii lui Pele
Pele s-a născut în Tres Coracoes în 1940, ca cel mai mare dintre doi frați, tatăl său, Dondinho, jucând pentru clubul brazilian Atletico Mineiro la momentul nașterii sale.

Familia s-a mutat la Bauru, în Sao Paulo, în timpul copilăriei timpurii, în timpul școlii, când numele său de naștere, Edson Arantes do Nascimento, a fost schimbat în porecla de Pele.

Pele s-a căsătorit cu prima dintre cele trei soții ale sale în 1966 și a avut trei copii Kelly Cristina (n. 1967), Edson (n. 1970) și Jennifer (n. 1978), înainte de a divorța de soția sa Rosemeri dos Reis Cholbi în 1982. În 1994, s-a căsătorit cu Assíria Lemos Seixas, cuplul având gemeni în 1996 (Joshua și Celeste), înainte de a divorța în 2008. Pele s-a căsătorit pentru a treia oară în 2016, cu Marcia Aoki, dar cuplul nu are copii împreună.

Pe lângă copiii săi născuți în căsătorie, Pele a mai avut doi copii în presupuse aventuri, Sandra Machado (n. 1964) și Flávia Kurtz 9b. 1968).

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră