De ce ar trebui Luis Enrique sa plece de la Barcelona. Castigatorea UCL a avut antrenor prin intermediar

07 Iun 2015
De ce ar trebui Luis Enrique sa plece de la Barcelona. Castigatorea UCL a avut antrenor prin intermediar
Conflict nerezolvat. Barcelona a invins pe Juventus Torino in finala UCL, victorie care nu poate fi pusa in discutie si incheie un sezon care, acum 6 luni, parea compromis. Conflictul de la inceputul anului dintre vestiar, in frunte cu Messi, si Luis Enrique a fost, atunci, rezolvat doar partial. Toata lumea a juns la concluzia ca mai presus de orice sunt interesele clubului care risca, din nou, sa repete esecul din sezonul precedent. Iata ca, imediat dupa castigarea trofeului, Enrique a dat o declaratie care arata ca problemele nu s-au rezolvat. ”Nu stiu daca voi continua la Barcelona, dar acum sunt foarte fericit. O sa fie destul timp pentru a lua o decizie”, a declarat, spre uimirea tuturor, antrenorul ajuns in varful carierei.

Nimeni nu e titular. Cei care il cunosc pe Enrique, stiu ca e foarte incapatinat si multe din deciziile sale au fost dictate de un orgoliu nemasurat. ( Si ca jucator era omul cu care nu se intelegeau multi.). Venit in vara anului trecut la club el, anuntase-dar nu fusese luat in serios- ca nimeni nu e titular si ca echipa va fi alcatuita in functie de forma jucatorului dar si a tacticii de joc. Si Messi intra in aceasta schema? A raspuns ca Messi e un jucator important dar interesele clubului primeaza. In turul campionatului a schimabat echipa de la un joc la altul, Neymar si Suarez nu prea mai apucau un meci intreg culminand cu pastrarea lui Messi pe banca de rezerva la meciul cu Real Sociedad- a fost introdus totusi, in repriza a doua, la interventia presedintelui clubului, Josep Bartomeu.


Cum a functionat Barcelona. Messi nu s-a prezentat la antrenamentul de a doua zi, relatarile din presa sugerau un conflict de amploare, parea un sezon compromis. Interventiile lui Xavi si Iniesta au mai calmat lucrurile dar deja se vorbea de plecarea starului argentinian. Totusi, Neymar si Suarez continuau sa fie inlocuiti in partea a doua a jocului, alt conflict cu Enrique si , iarasi, Bartomeu, a mediat razboiul dintre vestiar si antrenor. S-a ajuns la un compromis , indicatiile antrenorului erau transmise prin asistentul sau,  Juan Carlos Unzue. Greu de crezut, dar cam asa a functionat Barcelona in ultimele sase luni. Si a functionat destul de bine daca ne gandim ca a castigat cele trei competitii la care a participat. La fel de adevarat este si faptul ca in ultima luna, cand se apropia deznodamantul, relatiile pareau ceva mai apropiate, dar probabil ca toata lumea simtea apropierea trofeelor.

De ce vrea sa plece Enrique? Poate ca vrea sa puna viitoarei conduceri a Barcelonei conditia unei mai mari autoritati in vestiar. Asturianul, in mod sigur, nu a reusit sa treaca peste conflictul din iarna si vrea ca in noul sezon sa aiba mana libera. Acelasi lucru s-a intamplat si la Roma unde conducerea a ales , in final, echipa. Probabil acelasi lucru se va intampla si aici, nu e plauzibila ipoteza prin care noua conducere va miza pe un antrenor in detrimentul unei echipe cu cei mai buni jucatori din lume.Cineva spunea ca Enrique nu se simte confortabil daca nu este el cel care ia toate deciziile. Iata de ce antrenorul Barcelonei a sugerat o posibila plecare si iata de ce ar fi mai bine pentru o echipa care-si propune sa repete aceste victorii si in sezonul viitor acest lucru sa se intample.


Unde e Rijkaard? Ramanerea lui Enrique reprezinta o foarte probabila sursa de conflict. Iar la lotul actual al Barcelonei cat si al filozofiei de joc nu e greu sa anticipezi cum va fi evolutia echipei. Cat despre situatia echipei, la un  asemenealot  antrenorul ar trbui sa armonizeze nu sa conduca(dicteze). Si un exemplu: Frank Rijkaard ( cu Deco, Ronaldinho, Messi in echipa) a castigat Champions League cu Barcelona. Plecat de la echipa, a disparut total din fotbalul mare...
 

Alte stiri din Sport

Ultima oră