În plin scandal planetar de corupţie, FIFA îşi allege vineri un preşedinte pentru un mandat de patru ani. Joseph Blatter, la 79 de ani, ar putea fi la pensie, dar deocamdată preferă să lupte pentru un al cincilea mandat ca președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), candidând vineri în fața celor 209 federații membre la Congresul de la Zurich, după ce cu patru ani în urmă spunea că acela va fi ultimul său mandat.
Blatter a devenit președinte al forului mondial învingându-l în 1998 pe suedezul Lennart Johansson și, deși numeroase critici, venite în special din Europa, i-au mai săpat din autoritate, are în continuare un suport consistent din partea celorlalte cinci confederații, iar realegerea sa pare ca sigură.
Implicat mai mult sau mai puțin în afaceri de corupție, cum sunt cele legate de fostul partener de marketing ILS, dar și de alegerea gazdelor Cupelor Mondiale din 2018 (Rusia) și Qatar (2022), Blatter nu a prezentat un program propriu-zis, dar a precizat la congresul de anul trecut: „Misiunea mea nu s-a încheiat încă și vă spun că vom construi o nouă FIFA”.
Principalul argument al actualului președinte este faptul că a făcut din FIFA un organism bogat, cu fonduri de rezervă în prezent de 1,5 miliarde de dolari și venituri de circa 5 miliarde de dolari pentru Cupa Mondială din 2014.
Prințul iordanian Ali Bin Al-Hussein, care candidează pentru un mandat de patru ani ca președinte al Federației Internaționale de Fotbal (FIFA), și-a axat campania pe ideea „restaurării credibilității FIFA”, amintind mereu de acuzațiile de corupție aduse actualului președinte, Joseph Blatter, contracandidatul său.
Nominalizat de țări precum Anglia, SUA și țara natală, Iordania, prințul în vârstă de 39 de ani are sprijinul declarat al președintelui Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), Michel Platini, dar și al foștilor candidați, care s-au retras în favoarea lui, fostul internațional portughez Luis Figo și Michael van Praag, președintele federației olandeze. De asemenea, Federația Română de Fotbal, care se declarase inițial susținătoare a lui van Praag, a anunțat că îl va spijini pe Ali Bin Al-Hussein.
La scrutin urmează să participe reprezentanții celor 209 membri ai forului mondial, toți cu vot egal.
Pentru a putea depune candidatura, o persoană trebuie, conform regulamentului FIFA, să fi jucat un rol activ în fotbal în doi din ultimii cinci ani care preced propunerea, fiind, de asemenea, obligatorii declarații de sprijin de la cel puțin cinci federații membre, care nu vor vota pentru candidatul propus. Data-limită de depunere a candidaturilor a fost 29 ianuarie, iar în prezent au rămas în cursă Joseph Blatter, actualul președinte, 79 de ani, de 17 ani în funcție, și prințul iordanian Ali Bin Al-Hussein, cu 40 de ani mai tânăr.
Candidaturile depuse au fost supuse unui control al Comisiei de etică a FIFA, care le-a acordat un „vot de integritate”. Totodată, FIFA a creat un comitet independent, numit oficial „Ad Hoc Electoral Committee”, care supervizează procedura.
Votul este secret, chiar dacă ar exista un singur candidat, spre deosebire de alte scrutinuri din fotbal, cum este cel pentru alegerea președintelui UEFA, de pildă, unde Michel Platini, unicul candidat la realegerea din martie, a fost votat „prin aclamații”.
Înaintea votului, fiecare candidat se poate adresa Congresului timp de 15 minute.
Pentru a fi ales din primul tur, un candidat trebuie să obțină două treimi din voturile exprimate. Dacă acest lucru nu se întâmplă, se organizează turul al doilea, când este necesară doar majoritatea simplă (50 la sută din voturi plus unu).
Dacă este un singur candidat este necesară tot majoritatea simplă.