Federațiile europene îl susțin pe prințul Ali la președinția FIFA

29 Mai 2015
Federațiile europene îl susțin pe prințul Ali la președinția FIFA
 Federațiile europene îl susțin pe prințul Ali bin Al-Hussein la alegerile pentru președinția FIFA, ce se vor desfășura vineri, la Zurich, informează un comunicat al Federației Române de Fotbal. Joi, cu ocazia celui de-al 65-lea Congres FIFA, de la Zurich, a avut loc o întâlnire la care au participat toți reprezentanții asociațiilor europene, printre care și președintele FRF, Răzvan Burleanu.

„În urma discuțiilor, reprezentanții asociațiilor din Europa au decis susținerea majoritară a prințului Ali bin Al-Hussein la alegerile pentru președinția FIFA, care vor avea loc vineri, conform programului inițial.

Învingătorul poate fi stabilit din primul tur doar dacă unul dintre candidați obține cel puțin două treimi din numărul total de voturi. Altfel, în turul al II-lea, majoritatea simplă va decide câștigătorul", a declarat Răzvan Burleanu.

El a adăugat: „Tot în cadrul întâlnirilor de joi, britanicul David Gill, vicepreședinte al Federației Engleze de Fotbal și vicepreședinte FIFA, a declarat public că va demisiona din funcția pe care o deține în cadrul forului mondial în cazul în care actualul președinte, Joseph Blatter, va fi reales”.

 

Federația Internațională de Fotbal (FIFA) își va alege, vineri, 29 mai, în cadrul Congresului de la Zurich, președintele pentru un mandat de patru ani, la scrutin urmând să participe reprezentanții celor 209 membri ai forului mondial, toți cu vot egal.

Pentru a putea depune candidatura, o persoană trebuie, conform regulamentului FIFA, să fi jucat un rol activ în fotbal în doi din ultimii cinci ani care preced propunerea, fiind, de asemenea, obligatorii declarații de sprijin de la cel puțin cinci federații membre, care nu vor vota pentru candidatul propus. Data-limită de depunere a candidaturilor a fost 29 ianuarie, iar în prezent au rămas în cursă Joseph Blatter, actualul președinte, 79 de ani, de 17 ani în funcție, și prințul iordanian Ali Bin Al-Hussein, cu 40 de ani mai tânăr.

Votul este secret, chiar dacă ar exista un singur candidat, spre deosebire de alte scrutinuri din fotbal, cum este cel pentru alegerea președintelui UEFA, de pildă, unde Michel Platini, unicul candidat la realegerea din martie, a fost votat "prin aclamații".

Înaintea votului, fiecare candidat se poate adresa Congresului timp de 15 minute.

 

Alte stiri din Sport

Ultima oră