Comitetul Olimpic Internațional are în vedere o reintegrare treptată a sportivilor ruși și belarusi în competițiile sportive internaționale, care ar putea începe cu evenimente găzduite în Asia, a anunțat el vineri fără a stabili un termen limită, scrie L'Equipe.
Excluși de câteva luni din competiții din cauza invaziei din Ucraina, sportivii ruși și belaruși ar putea fi reintegrați treptat, în special în competițiile organizate în Asia, a anunțat vineri Comitetul Olimpic Internațional (CIO) la summitul care a reunit la Lausanne organizația olimpică și reprezentanți ai federațiilor internaționale, sportivi și comitete olimpice naționale și continentale.
Însă, în timp ce CIO dorea miercuri să „exploreze modalități” de a-i aduce pe ruși și belaruși din nou în valul sportului mondial, Comitetul Olimpic al Asiei (OCA) a făcut un pas mai departe, oferindu-se vineri „să faciliteze participarea” la competițiile organizate în Asia „sub autoritatea sa”, conform declarației finale a Summit-ului Olimpic.
De la sfârșitul lunii februarie, organismul olimpic insistă că alungarea sportivilor nu este o „pedeapsă”, întrucât aceștia nu poartă nicio responsabilitate directă în invazie, ci o „măsură de protecție” a competițiilor și a propriei securități, măsuri luate ”cu inima grea” și contrar valorilor sale de universalitate a sportului.
Sancțiuni menținute
Totuși, potrivit OCA, „pe continentul asiatic”, unde conflictul din Ucraina mobilizează mult mai puțin guverne și opinia publică decât în Europa, „motivele acestor măsuri de protecție nu mai există”.
CIO nu a decis încă nimic, decât să supună această inițiativă la următoarele consultări cu membrii săi și reprezentanții sportivilor, federațiilor internaționale și Comitetelor Olimpice Naționale.
Pe de altă parte, participanții la Summit-ul Olimpic au reafirmat menținerea „sancțiunilor” luate împotriva autorităților ruse și beloruse pentru încălcarea armistițiului olimpic: nicio competiție internațională pe pământul lor, niciun imn sau drapel al reprezentanților lor, până la noi ordine.