CIO recomandă întoarcerea rușilor și belarușilor la competițiile internaționale, o „palmă pentru sportivii ucraineni”, denunță Germania

28 Mar 2023
CIO recomandă întoarcerea rușilor și belarușilor la competițiile internaționale, o „palmă pentru sportivii ucraineni”, denunță Germania

Comitetul Olimpic Internațional (CIO) a recomandat, marți, reintegrarea sportivilor ruși și belarusi în competițiile internaționale, sub un steag neutru și cu "titlu individual”, cu condiția ca aceștia să nu  „susțină activ războiul din Ucraina”, scrie Le Monde

Mai presus de toate, organizația olimpică recomandă repunerea lor  „numai cu condiția ca aceasta să poată fi revocată la discreția federației internaționale în cauză” .

În timp ce Ucraina, Polonia și țările baltice amenință deja că vor boicota Jocurile Olimpice din 2024 în cazul prezenței Rusiei și Belaruselor, CIO va decide asupra acestei chestiuni „la momentul oportun, la discreția sa și fără a fi obligat de rezultatele "competițiilor de calificare”, a anunțat președintele CIO, Thomas Bach, dându-și astfel deplină putere.

Presat să-și clarifice poziția cu privire la acest subiect exploziv din punct de vedere diplomatic, CIO a anunțat în decembrie  „să exploreze modalități”  de a readuce rușii și belarușii în valul sportului mondial, după ce a recomandat exilarea lor la sfârșitul lunii februarie, după invazia rusă a Ucrainei. 

Sportivi ruși: Recomandarea CIO este o „palmală pentru sportivii ucraineni”, denunță Berlin

Recomandarea Comitetului Olimpic Internațional (CIO) de a reintegra condiționat atleții ruși și belarusi în competițiile internaționale este  „o palmă în față pentru sportivii ucraineni” , a denunțat marți ministrul german al sportului, Nancy Faeser, într-un comunicat de presă:

Sportul internațional trebuie să condamne în mod clar războiul brutal de agresiune al Rusiei. Acest lucru se poate face numai prin excluderea completă a sportivilor ruși și belaruși."

„Nu există niciun motiv ca Rusia să se întoarcă la sportul mondial. [Vladimir] Putin își continuă războiul criminal cu o brutalitate îngrozitoare împotriva populației civile ucrainene”, a spus ea, adăugând: „Olimpiadiile nu au loc în vid. Cei care îi permit razboinicului rus să folosească competițiile internaționale pentru propaganda sa dăunează ideii olimpice de pace și înțelegere între popoare”.

Alte stiri din Sport

Ultima oră