Ruxandra Dragomir: “Halep inca are toate şansele să devină numărul unu”

20 Ian 2016 | scris de Sorin Anghel
Ruxandra Dragomir: “Halep inca are toate şansele să devină numărul unu”

Eliminată în primul tur al turneului de tenis Australian Open, Simona Halep, numărul doi WTA, trece printr-un moment dificil. Nu se poate discuta însă despre o prăbuşire a celei mai bune jucătoare din România, lucru confirmat inclusiv de către Ruxandra Dragomir şi George Cosac, oamenii care au condus destinele “sportului alb” de la noi din ţară în ultimii ani. Câteva personalităţi marcante ale sportului românesc consideră că a pierde este ceva firesc şi face parte din viaţa oricui. Emerich Ienei, antrenorul cu care Steaua a câştigat Cupa Campionilor Europeni, Gabriela Szabo, cea mai medaliată atletă din România, şi Oana Manea, pivotul echipei naţionale de handbal feminin, sunt alături de Simona Halep.

 

Emerich Ienei: “Nu cred că va fi marcată”

Eu cred că Simona Halep este destul de puternică şi poate trece foarte uşor peste acest meci pierdut. Mereu se întâmplă în viaţa sportivilor mari să apară şi eşecuri. Ea trebuie să fie puternică de acum înainte şi cred că este, chiar dacă nu o cunosc personal. Are valoare, nu a ajuns întâmplător atât de sus. Nu cred că va fi marcată de faptul că a pierdut în primul tur la Australian Open. În astfel de momente, ca sportiv sau ca antrenor, trebuie să uiţi foarte repede ce s-a întâmplat şi să te gândeşti doar la ce ai de făcut ca să remediezi problema. Eu, ca antrenor, am trecut prin astfel de momente. Atunci vorbeam cu jucătorii şi le explicam că ăsta e sportul, unii mai trebuie să şi piardă. Trebuie să te obişnuieşti cu eşecul, dar nu trebuie să-ţi faci din asta o obişnuinţă”.

 

Gabriela Szabo: “Va ştii cum să iasă din această situaţie”

Un sportiv trebuie să ştie să-şi negocieze nu doar succesele, ci şi eşecurile. Numai cine nu a făcut sport de performanţă nu ştie că în acest domeniu mai există şi momente dificile. Mie mi se pare că Simona Halep este o sportivă foarte puternică, foarte talentată, şi va ştii cum să iasă din această situaţie. Nu trebuie să facă o tragedie din ceea ce s-a întâmplat la Australian Open. Unui sportiv nu trebuie să îi spui niciodată că urmează să se prăbuşească pentru că el are valoare, dar şi ambiţie. Se poate întâmplă ca peste două luni să vină şi să-ţi pună pe masă un trofeu. Un sportiv de performanţă are un mental foarte bine pus la punct, altfel n-ar putea să ajungă în vârf. Nu ştiu care este motivul pentu care Simona Halep a pierdut încă din primul tur. Eu nu mă pricep la tenis, dar am văzut că toată lumea o critică în acest moment şi spune că de vină ar fi faptul că a schimbat antrenorii mai des în ultima vreme. Eu nu pot face o astfel de afirmaţie, însă ştiu că puţini antrenori pot face performanţă, îi numeri pe degetele de la o singură mâna. În sportul românesc, printre puţinii antrenori cu har se numără Bellu şi Bitang”.

 

Oana Manea: “Nu trebuie să audă păreri”

Ea trebuie să se ridice singură. Ar face bine să facă abstracţie de orice reacţie pe care o consideră nepotrivită, să nu se uite la televizor, să nu citească presa, nici măcar să nu intre pe Facebook. Aşa suntem noi, românii, criticăm de fiecare dată când avem ocazia, fără să ţinem cont de faptul că sportivii au nevoie de încurajări când trec prin momente grele. Simona Halep ar face bine să se izoleze în acest moment şi să îi ţină aproape doar pe părinţi, pe cei din staff-ul său şi pe prietenii foarte buni. Nu trebuie să audă păreri. Toate criticile îi vor face rău. La Campionatul Mondial de handbal din Danemarca noi am fost foarte criticate la începutul competiţiei din cauza rezultatelor mai slabe, dar ne-am strâns, am vorbit între noi şi am reuşit să jucăm senzaţional mai departe”.

 

Ruxandra Dragomir: “Are nevoie de sprijinul nostru”

Ar trebui să stea liniştită, dar aş vrea să văd în partea ei declaraţii mai dinamice. Mi-ar face plăcere să îşi dorească mai mult, să o învingă pe teren pe Serena Williams. Acum are nevoie de sprijinul nostru, al oamenilor din sport. Cred în continuare că are toate şansele să devină numărul 1 WTA. Din păcate, nu am auzit-o să spună că îşi doreşte asta. Ar trebui să fie mai optimistă pentru că a dovedit că este cea mai bună sportivă din generaţia ei. Simona Halep trebuie să arate că îşi doreşte să le învingă pe Serena Williams şi Maria Sharapova. Acum, diferenţele dintre sportive sunt mult mai mici decât pe vremea mea. Simona a pătruns foarte uşor la vârf. A câştigat cu toate jucătoarele din vârf, mai puţin cu Serena Williams şi cu Maria Şarapova, dar, în acelaşi timp, a ajuns să fie învinsă şi de anonime precum această chinezoaică ce a reuşit să o elimine de la Australian Open. Problema Simonei este că nu reuşeşte să-şi gestioneze emoţiile. Îi mai trebuie şi tupeu. Nu are cel mai modern joc, dar defensiv stă foarte bine şi ştie să se pună în valoare. Ea are o personalitate puternică. A reuşit rezultate foarte bune schimbând antrenorii şi asta mă face să cred că gândeşte singură şi o face foarte bine. Pentru ea este şi o presiune mare, dar poate ar fi bine să spună şi că îşi doreşte să câştige tot”.

 

George Cosac: “Are calităţi şi este capabilă de performanţe deosebite”

Sunt convins că va reveni şi va fi mai puternică. După ce a avut un accident, a revenit şi mai puternică decât a fost înainte. Are calităţi şi este capabilă de performanţe deosebite. Înfrângerea face parte din viaţa oricărui sportiv. Gândul meu ar fi să citească cât mai puţin presa. Simona Halep este acum pe un drum bun. Sunt convins că în acest an va câştiga un turneu de Grand Slam”.

Alte stiri din Sport

Ultima oră