Anglia și-a deschis campania pentru Cupa Mondială în Qatar, stând în genunchi într-un turneu care a fost în mare parte umbrit de probleme non-sportive, inclusiv criticile la adresa națiunii gazdă pentru încălcările drepturilor omului și acuzațiile de corupție FIFA, scrie SkyNews
Echipa celor Trei Lei au făcut gestul împotriva rasismului și inegalității - la doar câteva ore după ce au luat decizia de a nu purta banderola OneLove în timpul meciurilor pentru a promova diversitatea și incluziunea din cauza amenințării cu cartonas galben.
Iranienii au ales să nu cânte imnul național al țării, într-o aparentă demonstrație de sprijin față de protestatarii de acasă.
England squad open politically-charged World Cup by taking the knee https://t.co/SDvs62nMpk
— Daily Mail Online (@MailOnline) November 21, 2022
Harry Kane urma să poarte banderola multicoloră OneLove în timpul jocului de deschidere al echipei, iar căpitanul Țării Galilor, Gareth Bale, aceeași banderolă, promovând inclusivitatea la meciul împotriva SUA mai târziu pe stadionul Al Rayyan.
Cu toate acestea, confruntându-se cu amenințarea unui cartonaș galben instant, o declarație comună a șapte națiuni europene - inclusiv Anglia și Țara Galilor - care s-au înscris la campania OneLove, a confirmat în această dimineață că banderolele nu vor mai fi purtate .
Aceștia au spus că, deși sunt „frustrați de decizia FIFA ” nu își pot pune jucătorii „într-o poziție în care ar putea înfrunta sancțiuni sportive”.
O suspendare este emisă după două cartonase în acest turneu, ceea ce înseamnă că, dacă oricare dintre jucători ar fi fost sanctionat înainte de lovitura de start, ar merge deja pe frânghie.
Kane a purtat în schimb banderola FIFA No Discrimination, când Anglia și-a început meciul împotriva Iranului.
„FIFA a fost foarte clară că va impune sancțiuni sportive dacă căpitanii noștri poartă banderole pe terenul de joc”, se arată într-un comunicat comun al Asociațiilor de Fotbal din Anglia, Țara Galilor, Belgia, Danemarca, Germania, Țările de Jos și Elveția.
„Ca federații naționale, nu ne putem pune jucătorii într-o poziție în care ar putea înfrunta sancțiuni sportive, inclusiv avertismente, așa că le-am cerut căpitanilor să nu încerce să poarte banderole în meciurile de la Cupa Mondială FIFA”.
Echipele au spus că sunt pregătite să „plătească amenzi care s-ar aplica în mod normal în cazul încălcării regulamentului echipamentului”, dar „nu pot pune jucătorii noștri în situația în care ar putea fi avertizați sau chiar forțați să părăsească terenul de joc”.
„Suntem foarte frustrați de decizia FIFA, care credem că este fără precedent - i-am scris FIFA în septembrie informându-i despre dorința noastră de a purta banderola OneLove pentru a sprijini activ includerea în fotbal și nu am primit niciun răspuns” au adaugat ei
Qatarul s-a confruntat cu un val de critici de când a fost ales ca națiune gazdă, istoricul slab al țării în domeniul drepturilor omului și interzicerea relațiilor între persoane de același sex dovedindu-se deosebit de problematice.
În Qatar, participarea la activități sexuale între persoane de același sex poate fi pedepsită cu până la șapte ani de închisoare sau chiar cu pedeapsa cu moartea.
Siguranța lucrătorilor migranți și logistica organizării unui turneu de fotbal în căldura deșertului au atras, de asemenea, o atenție negativă.
Decizia este o altă întârziere, ca urmare a revoltei FIFA privind vânzările de alcool - interzicerea berii pe cele opt stadioane ale turneului, cu excepția celor din ospitalitatea corporativă din locații.
Vânzarea de alcool este strict controlată în Qatar și este permisă numai în națiunea musulmană în barurile și restaurantele hotelurilor, departe de vedere la stradă.
Astăzi, grupul a emis un răspuns usturător la decizia privind banderole, spunând: „Ne simțim trădați”.
„Astăzi simțim dispreț pentru o organizație care și-a arătat adevăratele valori, dând cartonaș galben jucătorilor și cartonașul roșu toleranței”, a spus Asociația Suporterilor de Fotbal pentru suporterii din Anglia și Țara Galilor.
„Niciodată o Cupă Mondială nu ar trebui să fie organizată exclusiv pe baza banilor și a infrastructurii. Nicio țară care nu respectă drepturile LGBT+, drepturile femeilor, drepturile lucrătorilor sau orice alt drept universal al omului nu ar trebui să primească onoarea de a găzdui o Cupă Mondială." au mai spus ei.
Grupul de campanie anti-discriminare Kick It Out a declarat că jucătorii „nu ar trebui să suporte povara greșelilor FIFA” atunci când nu abordează preocupările grupurilor pentru drepturile omului și ale comunității LGBTQ+ în perioada premergătoare turneului.
FIFA și-a anunțat sâmbătă propriile planuri pentru o banderolă pentru a evidenția o serie de campanii sociale la fiecare etapă a turneului.