Aceste rezultate deschid calea cercetătorilor care caută să înţeleagă mai bine cum se extinde boala, pentru care, în prezent, nu există nici vaccin şi nici tratament.
Potrivit cercetătorilor de la Centrul de fiziopatologie din Toulouse, transmiterea poate fi transplacentară, adică virusul trece de la ţesuturile mamei spre făt, traversând placenta, sau via circulaţia sângelui.
Cercetara noastră vizează modul în care patogeneza trece de la mamă la făt, analizând probe ex vivo în laborator, explică Nabila Jabrane-Ferrat, directoare de cercetare la CNRS.
Din luna martie 2016, această cercetătoare se interesează, împreună cu alţi trei membri, în mod special de infecţia cu virusul Zika în primul trimestru al sarcinii, perioada cea mai favorabilă transmiterii acestei boli.
Cercetătorii din Toulouse au demonstrat, de asemenea, că suşa virusului, multiplicată, atacă celulele fetale. Această proprietate ar putea explica problemele de sănătate ireversibile depistate uneori la nou născuţi aduşi pe lume de mame care au fost infectate cu virusul Zika în perioada de sarcină.
Infecţia cu virusul Zika se transmite, în principal, prin înţepăturile ţânţarilor infectaţi, dar, de asemenea, pe cale sexuală. Focare epidemice de infecţie cu Zika au fost semnalate de la sfârşitul anului 2015, în principal în ţări din America Latină.