Ministerul Sănătăţii încearcă să acopere lipsa vaccinului hexavalent, creată de producătorul cu care avea contract

14 Ian 2016 | scris de Magda Marincovici
Ministerul Sănătăţii încearcă să acopere lipsa vaccinului hexavalent, creată de producătorul cu care avea contract

Pediatri atrag atenţia că sunt afecţiuni care pot evolua cu complicaţii grave, care pot provoca inclusiv decesul.
Comparativ cu vaccinul gripal care este produs de mai multe companii, la ora actuală, pe piaţa pharma sunt doar doi producători ai vaccinului hexavalent. Cu unul dintre aceştia, Ministerul Săntăţii a încheiat un contract. Dar tocmai acest producător are, în prezent, nişte probleme de producţie, creând probleme nu numai ţării noastre, dar şi altor ţări din Uniunea Europeană, unde are contracte. Se pare că Bulgaria se află în situaţia de a renunţa la vaccinările obligatorii gratuite.

„Este o problemă de aprovizionare cu vaccinul hexavalent administrat nou-născuţilor. Producătorul nu şi-a mai respectat acordul-cadru încheiat, în urma licitaţiei, cu Ministerul Sănătăţii. Este o problemă, pe care o are şi în alte ţări ale Uniunii Europene, pe care încercăm să o rezolvăm în cel mai scurt timp”, spune Oana Grigore, director al Direcţiei de comunicare a Ministerului Sănătăţii.

Până acum, se pare că aproximativ 35.000 de bebeluşi nu au fost vaccinaţi.

„Dacă nu au fost vaccinaţi, copiilor li se poate administra vaccinul în lunile următoare, fără consecinţe deosebite. Totuşi, părinţii trebuie să aibă grijă ca bebeluşul să beneficieze de vaccin, administrat în trei doze”, subliniază profesorul doctor Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

Potrivit specialiştilor, la nivel global, se înregistrează o criză de vaccinuri, care se poate adânci, mai ales în cazul în care pentru un vaccin există doar unul-doi producători. În acest context, profesorul doctor Alexandru Rafila precizează că un obiectiv al proiectului legii privind vaccinarea îl reprezintă şi constituirea unui stoc de vaccinuri, suplimentar pentru un an, în aşa fel încât să fie prevenite asemenea situaţii.

Ministerul Sănătăţii susţine că se fac eforturi pentru ca, în cel mai scurt timp, să fie achiziţionate circa 100.000 de doze.

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră