Vaccinul clasic Sanofi-GSK arată 100% eficacitate împotriva bolilor severe Covid19

23 Feb 2022
Vaccinul clasic Sanofi-GSK arată 100% eficacitate împotriva bolilor severe Covid19

Vaccinul Sanofi/GSK este un vaccin convențional pe baza de proteine recombinante asa cum este si vaccinul anti-gripal. Examinat din iulie 2021 de către EMA, este așteptat cu nerăbdare de oamenii de știință ca doză de „booster”. 

Vaccinul, realizat de companiile farmaceutice cu sediul în Europa Sanofi și GSK, este unul dintre cei patru candidați care au primit miliarde de dolari pentru dezvoltare de la Operațiunea Warp Speed, programul administrației Trump de accelerare a vaccinurilor scrie New York Times.

Două doze dintr-un nou vaccin Covid, care se bazează pe o abordare convențională, au atins o eficacitate de 100% împotriva bolilor severe și a spitalizărilor și ar putea fi un rapel eficient după alte vaccinuri împotriva Covid, au anunțat producătorii vaccinului miercuri.

Acesta a arătat o eficacitate de 58% împotriva bolilor simptomatice în studiul clinic de fază 3. Deși aceste rezultate sunt mai slabe decât cele observate pentru vaccinurile ARNm produse de Pfizer-BioNTech și Moderna în studiile lor inițiale, ele sunt  „în conformitate cu eficacitatea așteptată a vaccinului în mediul de astăzi dominat de variante de îngrijorare”, au declarat Sanofi și GSK într-un comunicat. Numărul de infecții observate în studiu a fost însă mic, iar eficacitatea poate fi mai mică într-un studiu mai mare.

Folosit ca doză de rapel după unul dintre celelalte vaccinuri disponibile împotriva coronavirusului, Sanofi-GSK a crescut nivelul de anticorpi de 18 până la 30 de ori. Companiile intenționează să prezinte vaccinul spre autorizare autorităților de reglementare din Statele Unite și Europa, au anunțat miercuri.

Cea mai bună țintă pentru vaccinurile Covid este o proteină numită spike care acoperă suprafața virusului. În timp ce vaccinurile ARNm conțin instrucțiuni genetice pentru fabricarea proteinei, vaccinul Sanofi-GSK utilizează o versiune ușor modificată a proteinei în sine pentru a stimula un răspuns imun.

Aceasta este o abordare folosită în mod obișnuit pentru vaccinuri și, prin urmare, poate convinge unii oameni care au ezitat să adopte tehnologia mai nouă ARNm. Vaccinurile pe bază de proteine ​​sunt, de asemenea, relativ ieftine de fabricat și ar putea să nu necesite depozitarea ultrarece necesară pentru vaccinurile ARNm. Aceste caracteristici îi fac candidați mai probabili pentru lansare în țările africane unde acoperirea vaccinurilor este încă foarte scăzută.

Vaccinul Novavax autorizat în UE a solicitat este un vaccin similar pe bază de proteine.

Sursa: New York Times

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră