SUA se confruntă cu o creştere a cazurilor de rujeolă din cauza refuzului părinţilor de a-şi vaccina copiii. Pornind de la acest fenomen, cercetătorii americani au încercat să răspundă la întrebări legate de cum pot fi convinşi părinţii anti-vaccin să-şi imunizeze copiii. Mai ales că fenomenul este în creştere : în SUA, s-au înregistrat de trei ori mai multe cazuri de rujeolă în 2014, comparativ cu 2013. Pentru a face faţă acestui fenomen, cercetătorii de la Universitatea din California au studiat care ar fi metoda cea mai bună prin care părinţii anti-vaccin să înţeleagă beneficiile vaccinării.
Studiul, publicat în revista Proceeding of the National Academy of Sciences, a pornit de la două aspecte esenţiale; că rujeola poate fi periculoasă, chiar mortală, şi că vaccinul ROR (rujeolă, oreion, rubeolă) este sigur şi eficient, lucru demonstrat ştiinţific
La studiu au participat 315 adulţi, printre care o treime favorabilă vaccinării. Apoi participanţii au format trei grupuri : pentru, contra şi mixt.
Primul grup a trebuit să citească documentele Centrului pentru Controlul Bolilor şi Prevenţie (CDC) care precizează că vaccinul ROR este eficient, fără riscuri penru copil, că autismul nu are nici o legătură demonstrată ştiinţific cu vaccinul anti-rujeolă. Al doilea grup a fost invitat să citească documentele care explică pericolele rujeolei, oreionului şi rubeolei, faptul că vaccinul ese cea mai bună metodă de luptă contra acestor boli cu potenţial grav. Al treilea grup (martor) a trebuit să citească doar documente privitoare la alimentaţia păsărilor.
La final, cercetătorii au constatat că, printre cei mai neîncrezători, doar adulţii din grupul al doilea, care au citit documentele privitoare la pericolele asociate cu aceste boli, au devenit mai puţin sceptici faţă de vaccin. Dimpotrivă, neîncrezătorii din grupul întâi, care au citit documentele CDC, nu şi-au modificat deloc atitudinea. « Acest studiu arată că a evidenţia informaţiile privitoare la pericolele bolilor transmisibile poate avea un impact pozitiv asupra atitudinii oamenilor faţă de vaccin », au subliniat autorii studiului, citaţi de Relaxnews. Asta înseamnă că medicii trebuie să-şi modifice atitudinea şi să ofere părinţilor mai multe informaţii despre avantajele vaccinului şi pericolele la care îşi expun copiii.