Vaccinul antigripal pentru sezonul rece 2015-2016 poate asigura o rată de protecţie de 50% faţă de numai 13% în cazul vaccinului din sezonul gripal precedent, spun autorităţile americane.
Până acum, toate suşele virale aflate în circulaţie în acest an şi responsabile de primele cazuri de gripă din acest sezon corespund cu precizie la ceea ce este în acest vaccin, care ar trebui să asigure o bună protecţie”, anunţă doctorul Bill Schaffner, profesor de medicină preventivă şi boli infecţioase la Facultatea de Medicină a Universităţii Vanderbilt, în cadrul unei conferinţe de presă, citat de Franceinfotv.
Trebuie spus că vaccinul antigripal pentru acest sezon are o rată de protecţie inferioară celei asigurate de majoritatea celorlalte virusuri. Totuşi, spun specialiştii, vaccinul antigripal actual asigură un grad suficient de protecţie, astfel încât să fie evitată o epidemie.
Se ştie că, anul trecut, vaccinul antigripal a dat o protecţie scăzută persoanelor vaccinate, deoarece principala suşă a înregistrat o mutaţie de ultimă oră. Vaccinul antigripal pentru 2014-2015 a fost elaborat în martie 2014, când autorităţile şi-au data seama că suşa A (H3N2) începe să se modifice. Şi după numai şase luni, această suşă a devenit predominantă, făcând ca vaccinul iniţial să aibă o eficienţă scăzută.
Pentru a determina care suşe de virusuri ar trebui introduse în noul vaccin, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a recoltat, în perioada septembrie 2014 şi ianuarie 2015, sânge de la persoane contaminate.Vaccinul incorprează, deci, suşele modificate de gripă A (H3N2). Primele campanii de vaccinare au debutat încă din luna septembrie, în emisfera sudică.