Mii de mărturii ale femeilor care cred că ciclul lor menstrual s-a schimbat după ce au primit un vaccin anti-COVID au fost compilate într-un studiu amplu realizat de un cercetător american, scrie TvaNouvelles
Crampe mai puternice, flux menstrual mult mai intens, sângerare între menstruații, simptomele variază.
Kathryn Clancy, un antropolog biologic la Universitatea din Illinois, a pus întrebarea într-un sondaj pe Twitter, după ce unul dintre elevii ei i-a spus că a avut cicluri mai abundente după vaccinare.
Profesorul a avut sute de răspunsuri cu povești similare, făcând-o să suspecteze o potențială legătură cu vaccinarea. Apoi a efectuat o anchetă mai formală și a adunat din nou mii de mărturii. Toate femeile au raportat sângerare mai abundentă, precum și sângerare între menstruații.
Potrivit sondajului său realizat în perioada aprilie-octombrie 2021, 42% din aproximativ 16.000 de persoane intervievate care au avut un ciclu menstrual regulat au declarat că sângerează mai abundent decât de obicei după vaccinare, relatează site-ul Science.org.
Au participat peste 165.000 de oameni din întreaga lume care au fost vaccinați cu două doze.
În plus, 66% din 673 de persoane aflate în postmenopauză au raportat sângerare între menstruații, la fel ca 39% din 280 de persoane cu hormoni de afirmare a genului (transgender). Din cauza acestor hormoni pe care acest ultim grup îi ia, multi nu au menstruatie.
Aproximativ 10% dintre acești oameni, care au primit ambele doze de vaccin, au văzut o schimbare de cel puțin 8 zile în durata ciclului lor, dar par să revină la valoarea de bază un ciclu mai târziu.
Informații liniștitoare conform cercetătorilor.
Kathryn Clancy este dornică să-și continue cercetările. Ea vrea să studieze fluxul menstrual înainte și după vaccinarea COVID-19, punând voluntari să urmărească și să raporteze simptomele în timp real, mai degrabă decât să se bazeze pe memorie, așa cum a făcut acest studiu.
Până acum, ea nu a reușit să obțină finanțare pentru continuarea studiului.
Între timp, echipa ei completează un sondaj de urmărire privind cât de repede s-au renormalizat tiparele menstruale pentru respondenți.
„Scopul nostru este să pornim de la poziția de a crede oamenii care vorbesc cu noi”, spune ea, și să lăsăm asta să ghideze studiile viitoare.