UE îndeamna la vigilență sporită împotriva variolei de maimuță și recomandă vaccinarea

19 Aug 2024
UE îndeamna la vigilență sporită împotriva variolei de maimuță și recomandă vaccinarea

Virusul se răspândește rapid în Africa, unde a facut peste 500 de morți în acest an, scrie Politico

Țările ar trebui să ia în considerare recomandarea vaccinării antipox pentru persoanele care vizitează zonele afectate de versiunea mai mortală a virusului, a avertizat agenția europeană pentru boli, deoarece serviciile de sănătate sunt pregătite pentru cazuri.

Într-o nouă evaluare a riscurilor publicată vineri, Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a mai spus că este „foarte probabil” ca Europa să înregistreze mai multe cazuri de tulpina mai periculoasă de mpox, după ce un prim caz a fost detectat în Suedia. .

„ECDC recomandă călătorilor în zonele cu epidemii să-și consulte furnizorul de asistență medicală sau clinica medicală de călătorie cu privire la eligibilitatea pentru vaccinarea împotriva mpox”, a spus agenția.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat miercuri o urgență globală de sănătate publică în urma răspândirii rapide a tulpinii mai periculoase de mpox, care circulă în Republica Democrată Congo și în țările învecinate, afectând în special copiii. A ucis cel puțin 517 de persoane cu peste 17.000 de cazuri suspecte în Africa până acum în acest an.

Suedia a raportat joi primul caz confirmat în afara Africii, ceea ce a determinat guvernul să țină o conferință de presă pentru a explica ce măsuri au fost luate pentru a preveni un focar de acest caz.

„Luăm foarte în serios focarul de clade I mpox”, a spus epidemiologul șef al Suediei, Magnus Gisslén. El a adăugat că, deși singurul caz nu necesită măsuri suplimentare de control al infecțiilor, ei „evaluează în mod continuu dacă sunt necesare noi măsuri”.

ECDC a declarat vineri că, deși riscul de răspândire a variantei în rândul populației mai largi din Europa este scăzut, severitatea bolii este considerată „moderată” în rândul celor cu afecțiuni de bază, în special în rândul persoanelor cu un sistem imunitar mai slab.

Noua situație de urgență globală este în mare măsură determinată de clasa I a mpox, care este asociată cu boli mai severe și rate mai mari de mortalitate decât clasa II. Această din urmă tulpină a fost răspândită în timpul focarului din 2022 care a afectat Europa și America de Nord.

Mai multe țări europene au emis deja declarații cu privire la noua variantă, unele cu îndrumări pentru lucrătorii din domeniul sănătății și sistemele lor de sănătate publică - o diferență majoră în comparație cu răspunsul oarecum letargic la urgența globală de mpox din 2022.

Dar de data aceasta, Europa este mai pregătită. În special, are vaccinuri.

Vaccinurile în Europa

Irlanda are acces la suficiente provizii de Imvanex de la Bavarian Nordic, prin programul comun de achiziții al Comisiei Europene, pentru a satisface cererea probabilă în următoarele câteva luni, a spus Executivul Serviciului de Sănătate . Și va lua în considerare necesitatea unui nou program de vaccinare și ce grupuri ar trebui să fie în linie pentru lovituri, a adăugat executivul.

Este o poveste similară în Italia. Un înalt oficial al Ministerului Sănătății a declarat că țara are un stoc „suficient” de vaccinuri și va înființa un grup interguvernamental pentru a combate răspândirea virusului.

Între timp, ministrul olandez al Sănătății, Fleur Agema, a declarat parlamentului țării că va aștepta să se asigure că Olanda are suficiente vaccinuri stocate înainte de a lua o decizie privind o donație către Africa.

Țara are aproximativ 100.000 de doze stocate, a declarat un purtător de cuvânt al ministerului. Oficialii spanioli din domeniul sănătății au spusvcă au suficiente vaccinuri pentru grupurile expuse riscului.

De asemenea, guvernul ceh pare să aibă vaccinuri. S-a spus că oricine călătorește într-o zonă afectată ar trebui să ia în considerare vaccinarea împotriva mpox.

Cu toate acestea, nu se stie înca cine ar fi eligibil pentru vaccinare. În timp ce focarul din 2022 a circulat predominant în rândul bărbaților homosexuali, focarul Clade I este mai răspândit în rândul copiilor – pentru care Imvanex nu este autorizat în Europa.

Pregatire

Dar nu numai vaccinurile vor preveni și vor limita un focar în Europa.

Guvernul Marii Britanii a emis un „mesaj urgent de sănătate publică” furnizorilor de servicii medicale și clinicienilor pentru a se asigura că au suficient echipament de protecție personală (EIP) și că personalul relevant este instruit în utilizarea acestuia pentru evaluarea și tratamentul pacienților care prezintă suspectare de infecție cu Clade I. .

Între timp, în Danemarca, institutul său de boli infecțioase a spus că „urmărește îndeaproape evoluția”, dar a adăugat că riscul din Danemarca a fost evaluat ca „foarte mic”.

Comitetul european pentru securitatea sănătății se va reuni pe 19 august pentru a discuta „pașii următori și pentru a sprijini statele membre în asigurarea unui răspuns coordonat la nivelul UE”, a declarat Comisia Europeană. Acest comitet cuprinde reprezentanți ai ministerelor sănătății din țările UE, precum și unele institute naționale de sănătate publică.

ECDC a declarat că experții săi au lucrat cu parteneri de la Africa CDC pentru a sprijini răspunsul lor la focar, căutând să identifice lacunele în cunoștințele variantei clade I mpox și să ghideze cercetările viitoare. 

Ei susțin, de asemenea, o revizuire în acțiune a răspunsului la focarul de mpox în RDC pentru a informa activitățile de pregătire și răspuns. 

Alte stiri din Sanatate

Ultima oră