In Franta, medicii din unitatile de primiri urgente au la dispozitie un test de sange capabil sa evalueze gravitatea unui traumatism cerebral. In felul acesta scade in mod considrabil numarul scanarilor cerebrale. Mecanismul este simplu. Cand suntem sub stres mecanic generat de un soc la nivelul craniului, astrocitetele, celule invecinate cu neuronii din creierul nostru, elibereaza o proteina numita S-100B, aflata in circulatia sanguina. Dozand aceasta proteina din sange, se poate evalua existenta unei leziuni la nivel cerebral”, explica prof. dr. Jean-Louis Beaudeux, biolog laSpitalul Necker Enfants Malades. Daca testul indica posibile leziuni cerebrale, pacientul va fi orientat catre un scaner. Dimpotriva, daca nu sunt suspiciuni atunci pacientul nu va fi supus acestui examen imagistic medical.
In prezent, cele mai frecvente prezentari la unitatile de primiri urgente sunt traumatismele craniene. In majoritatea cazurilor sunt traumatisme “usoare”, dar nu neaparat lipsite de riscuri.
Majoritatea traumatismelor craniene sunt rezultatul unui accident rutier, unui sport riscant sau al unei cazaturi in gospodarie.