Sarcina inseamna pentru multe femei fumatoare renuntarea temporara la acest viciu. Un nou studiu demonstreaza ca alaptatul contribuie la renuntarea definitiva la fumat.
Studiul publicat in revista Nicotine & Tobacco Research a analizat modificarile intervenite in obiceiurile unui numar de 168 de femei fumatoare, de la momentul in care au primit vestea ca sunt insarcinate pana in momentul aducerii pe lume a pruncului.
Potrivit studiului, 70% dintre femeile care au renuntat la fumat in timpul sarcinii au revenit la acest viciu la un an dupa ce au nascut; iar 67% au pus din nou tigara in gura dupa trei de la nastere.
Desi femeile au redus numarul tigarilor in timpul sarcinii, consumul in general a crescut in urmatoarele noua luni de la nastere, noteaza doctorul Shannon Shisler, de la Universitatea de stat din New York.
La noua luni de la nastere, multe femei ajung sa depasesc jumatate din numarul tigarilor fumate inainte de sarcina, adauga dr. Shisler. Or, a fuma dupa nastere este la fel de nociv pentru copil ca atunci cand femeia fumeaza in timpul sarcinii, deoarece pruncul este expus riscurilor tabagismului pasiv. Tocmai pentru a proteja copilul si pe mama acestuia de efectele dezastruoase ale fumatului, studiul promoveaza alaptarea la san a nou-nascutului.
Potrivit acestui studiu, alaptatul la san reduce in mod considerabil riscul de revenire la tigara. Si pentru alaptatul reduce, de asemenea, si riscul de depresie post-partum, cercetatorii recomandand in acest sens incurajarea mai sustinuta a alaptarii in cazul mamelor fumatoare.